skip to Main Content
Инсталиране на Wordpress Seo
Как да оптимизирам моят сайт Wordpress

Един плугинг е една малка програмка, която можем да добавим в WordPress, сега ще инсталираме Plugin WordPress SEO от Yoast и ще го нагласим в нашия сайт. Този плугинг ще ни помогне със сео оптимизацията на текстовете и това е много полезно, автоматично ще ни казва как и къде да използваме нашите ключови думи, за да ни намерят в Интернет. Yoast е един SEO специалист от Холандия, който е създава този плугин, в момента е най- добрият СЕО плугин за платформата WordPress, Google последно прави големи актуализации в алгоритъма, но Yoast постоянно актуализира плугина, за да се адаптира.

В този пост ще видим:

 1. Инсталация на плугин.
 2. Как да го настройваме.
 3. Как да да го използваме, когато пишем текстове.
Инсталиране на WordPress Seo
Plugin WordPress SEO by Yoast – Инсталиране – конфигурация

 1-. Инсталация на плугин WordPress SEO by Yoast

За да инсталираме плугинга, отиваме на Plugins > New Plugin > Search и търсим WordPress SEO by Yoast, на снимката пише Pretty Link Litle и е мястото, където ще търсим плугинги по име.

Разширениия WordPress
как да си инсталирам апликации в блога

След като намерим плугинга, натискаме Install Now > И го активираме

Plugin WordPress SEO by Yoast
активиране на Plugin WordPress SEO by Yoast

Инсталиране - конфигурацияАко отидем на плугинс, вече ще видим този нов плугин, който сме инсталирали и след като го активираме в дясното меню на админ панела, ще видим в жълт цвят SEO, оттук ще управляваме конфигурацията на този плугин.

Сега ще видим постепенно от началото до края конфигурацията на този плугин:

2-. Как да наглася pluging на Yoast

В този плугинг ще нагласим следното:

 1. Табло
 2. Titles and Metas
 3. Социални
 4. XML Карти
 5. Permalinks
 6. Вътрешни линкове
 7. RSS хранилка
 8. Внасяне и изнасяне
 9. Редактиране на Файлове

Сега постепенно ще оправим една по една всяка една страница за настройки, които ни дават.

1-. Табло

В най-горната част имаме Traking и Сигурност:

– чрез тракингът пращаме информация на Йосат и му позволяваме да подобри плугинга.

– Сигурност-  за сега оставяме тази опция дезактивирана, за да мога да ви покажа малко по-нататък едно меню.

По- надолу имаме една линия, където пише Web Masters Tools, там ще добавим един код.

Traking и Сигурност

Web Masters Tools е един безплатен инструмент на Google, който ни дава много информация за нашия сайт, аз го използвам много. Например, за да знам колко пъти Google показва моя сайт и колко % от хората влизат, ето за това ви оставям тази снимка:

Освен, че можем да настройваме много неща, в снимката се вижда с какви ключови думи ме показва гугъл, колко пъти и на каква позиция съм с ключовите думи.

За да инсталираме Web Masters Tools, натискаме линка, който ни дава Иоаст, виж подчертаното в горната снимка, създаваме един акаунт на Web Masters Tools, в който ще добавим домейна на нашия сайт и най- накрая трябва да потвърдим сайта, отиваме на Verification Methods > HTML tag и това е кодът, който трябва да добавим в плугинга, на линята точно до линка Google Webmasters Tools.

кодът Google Webmasters Tools
Това е кодът, който ни дава Google Webmasters Tools, за да добавим плугинга

Оттук нататък вече имаме друг инструмент, с който да следваме сео оптимизацията на нашия сайт. Следващото е:

2-. Tiles and Metas

Използваме ги, за да нагласим изреченията, които излизат в долната част в резултатите на Google, например:

Tiles и Metas
Използваме ги, за да нагласим изреченията, които се появяват в долната част при резултатите на Google

Горната снимка е от страницата на уеб дизайна на моя блог, появява се главната черта и името на сайта, това го конфигурираме оттук: оставям снимките за моята конфигурация, във всеки един пост можем да го променим:

seo конфигурацията
как да променя мета настройките в един пост

Следващата снимка е на  „Meta tags“ от началната страница. В Meta tags description трябва сложите максимум 150 букви.

Meta tags description

За да не напишем на всеки един пост мета таг, ако оставим така, ще ни излиза автоматично, ако отидем на Помощ, ще можеш да вземем тези неща, аз тук си имам:            %%title%% %%sep%% %%sitename%%

Meta tags description
Как да наглася мета таг

Същото е за категории и етикети, аз си сложих това:  %%term_title%% – %%sitename%%

категории
как да нагласим категориите и етикетите в един пост

3-. Социални

Тази опция я използваме, за да влезем в админ панела с бутона на Facebook, но аз винаги влизам с моето потребителско име и парола н wordpress.

4-. XML Карти

Sitemap XML е картинката от нашия сайт, например Sitemap от Заплата Онлайн. Това помага на Google да индексира нашите страници, имаме опцията да изпращаме сигнал на Google всеки един път, когато публикуваме един пост,  за да дойде и да го сканира, за да го показва в резултатите,  по същия начин оставих конфигурацията на zaplataonline.com

Sitemap XML
XML карти, за какво ни служат и как да ги използваме?

 5-.Настройки на Permalink

Аз предлагам тази конфигурация,показана на принт скрийна: ако махнем /category/ в URL,  заглавието на сайта ще е по-наляво и това ще ни помогне със Сео оптимизацията.

за какво ни помагат настройките на Permalink?

6-. Вътрешни линкове.

Тази опция не я използвам. Това е, за да ни излиза на края на всеки един пост един линк към друг пост, но в дизайна, който имам, вече има подобна опция и за това не я използвам.

7-.RSS

Тук можем да нагласим как да се изпращат постовете към платформи за четене, натисни нагоре Posts RSS и ще видиш какво можеш да се настройва с тази опция.

8-. Внасяне и изнасяне

Използваме тази опция, за да си изтеглим конфигурацията на плугинга на Yoast.

9-. Редактиране на файлове

Тук можем да блокираме роботите, които влизат в нашия сайт.

До сега видяхме как се настройва плугинга. Ако отидем на един пост в най- долната част, можем да видим един нов прозорец, в който можем да оправим информацията по отделно. В този прозорец имаме следните опции:

 1. Основни
 2. Анализ на страница
 3. Разширени
 4. Социални

В Основни вече ни излиза автоматично това, което сме конфигурирали  преди в СЕО заглавието, ако то е дълго или не ти харесва, можеш да го промениш. Най- важното е, след като направиш анализи на ключовите думи, които хората търсят в интернет,  е да ги сложиш в полето Таргетирана ключва дума и надолу ще видиш какво трябва да промениш в поста или страницата, за да знае Google за какви ключови думи става въпрос.

Plugin WordPress SEO от Yoast

Мета описание е един текст от 150 думи, който се показва в долната част на резултатите на Google, както е показано в горната картинка.

Анализ на страница е мястото, където плугингът ни показва какви неща още можем да подобрим.

Разширени е мястото, където можем да си изберем дали искаме да излизаме в резултатите на Google, оттук можем да махнем поста или страницата от Site Map и да кажем на Google да не влиза в страницата. В блога Заплата Онлайн си имам няколко скрити тайни и не искам да ги индексира, например можеш да погледнеш второто видео от този пост за информация на домейни.

В Социални можеш да определиш с какво заглавие да излиза един пост в социалните мрежи,

Например: заглавието от този пост, който четеш е „Plugin WordPress SEO by Yoast – Инсталиране – конфигурация“, но май, ако някой го сподели в социалните мрежи, няма да е много интересно. Заглавието е много важно за социалните мрежи, но май трябва да бъде например „Подобри автоматично твоя сайт “ или нещо подобно.

Опитах се с този пост да разкажа постепенно за конфигурацията на Plugin WordPress SEO от  Yoast, както казва моята приятелка: на мен много ми е ясно, но на един човек, който го прави за първи път не му е толкова лесно, за това можем да кажем, че само ви оставям първата версия на тези инструкции и ако нещо не се разбира, оставете коментар и малко по малко ще оправя този пост, за да го разберем всички и така да конфигурираме нашите сайтове.

Преди да излизате от поста, натиснете +1 в социалните мрежи :)

Казвам се Нико Рока и кирилицата ми е включена за всеки един от вас!

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 39 Comments

 1. Здравей отново Нико,

  от всички описания за работа с WordPress SEO by Yoast в интернет, сме я да кайа че твоето е наистина много ясно и конкретно. Отдавна съм сложил този плъгин но все не намирам време да го настроя, което е срамота за мен. Не успях да разбера само как точно да настроя това – „В Meta tags description трябва сложите максимум 150 букви.“ трябва ли да има около цифрата пак някакви кодови знаци като %% или просто нанасям само 150 в графата – Meta description template. ИЛИ е на друго място??

  Благодаря за това което правиш.

  1. Здравей, Мерси много за коментара 🙂

   В момента нагласяваш началната страница. В всеки един пост плугин позволява да пишеш SEO Заглавие и мета описание. „Това е каквото ти излиза в резултатите на Google“.
   Тук където казах 150 букви е същото но от началната страница.
   Ако търсиш точно „zaplataonline.com“ в гугъл ще видиш какво съм писал аз в „Заглавие на шаблона“ и в „Meta description Template“

   Надявам се да съм ти отговорил въпроса, ако има нещо остави пак коментар.

   Поздрави

   Нико Рока

   1. Здравей и благодаря отново Нико,

    и прощавай за закъснелия отговор. натъкнах се на два други въпроса.
    Единият е – мога ли да задам отнякъде всяка страница да не ми изисква 300 думи, а по-малко и откъде?
    А другият е че имам проблем с анализа на yoast, който постоянно ми казва че нямам ключовата дума в първия параграф. А аз смятам че съм я написал навсякъде в първото изречение??

    Поздрави

    1. Здравейте
     За добра сео оптимизация винаги препоръчва да има по вече от 300 думи и една снимка. По малко Google не ги оценява. Най важното е да ти излиза тази точка на зелено, ако точката ти излиза на оранжево или на червено погледни в „Анализи на страницата“ и там ще ти предложи други неща. Понякога имам ключовата дума в „Поста“ но на кирилица получавам проблеми, не е същото думата „Нико“ на главното и „нико“ малка. Недей да обръщаш внимание това. Най важното е да ти се появява зелената точка.
     Ако пишеш един „пост“ за 20 думи няма смисъл да сложиш ключова дума, заради липсването на текста Google ще мине но няма да ти индексира поста.
     Надявам се да съм ти отговорил въпроса.
     Ако има нещо остави пак коментара.
     Поздрави.

     1. Благодаря Нико,

      беше много полезно. ще спазвам правилото за 300 думи.
      И аз достигнах до извода че трябва да достигна до зелена точка, но дори и тогава на всички страници при “Анализи на страницата” имам по една червена точка за това че нямам ключова дума в първия параграф. това как да оправя?
      И един допълнителен въпрос. Гледах в този линк по-долу как от 4 ключови думи в поста изведнъж при някакво преписване на същия текст станаха 21 и не разбрах как стана. Можеш ли да помогнеш?-http://www.seophil.co.uk/yoasts-seo-plugin/

      Благодаря

     2. Здравей
      Най важното е да имаш зелена точка в статия, близо до копчето където натискаш за да публикуваш. В „анализи на страницата“ ти казва какво да подобриш, но не се нуждае да са всички на зелено.
      Аз в всеки една страница само кандидатствам за една ключова дума, не за по вече. Ще погледна линка да ти отговарям.
      Мерси за коментара
      Нико

  1. Здравейте Лилия.
   Този плугин ти помогне за да оптимизираш сайт на ключовите думи който сложиш, можеш да ги махнеш и да пробваш други ключови думи в поле „Таргетирана ключва дума“ и ще ти дава оценката.
   Ако успяваш да си имаш зелената точка с 2те който пробваш (по отделно) ще е супер.
   Трудно е една статия да се оптимизира за по вече от 2 ключови думи.
   Надявам се да съм отговорил въпроса ти.
   Мерси много за коментара Лилия.
   Нико Рока

  1. Лилия, точно сега инсталирах една нова програма за регистрация, ако се регистрираш в горната час, ще получиш по вече информация за СЕО оптимизация.
   Няма да е в момента но малко по малко ще я приготвя.
   Поздрави Нико Рока

 2. Здравей, Нико, благодаря за подробното напътствие. Следвах го и успях да инсталирам и да започна да настройвам плъгина за всеки пост. Имам въпрос: Трябва ли да се стремя всичките No да станат Yes? Това сякаш е неизпълнимо.

  1. Здравей Катя
   Този плугин е страхотен и ни позволява да нагласим много неща, както например „мета тагс“ И.Т.Н.
   В всеки една статия се появява един прозорец който ни помага с „СЕО в страницата“ Ако натиснеш анализи на страницата ще видиш какво може да подобриш в тази статия да се вдигаш в гугъл.
   След инсталация е доста досадно да пишеш всички мета такс в всяка една страница.
   Ако искаш да ме питаш дали е задължително да нагласиш до зелената точка в всяка една статия, бъпроса е не.
   Но ако забелязваш че на пример си на втората страница с някаква ключова дума, в резултатите на Гугъл, този плугин може да ти помогне с СЕО ¨On Page¨ (в страницата) и с тези промени който ти предложи в анализи, може да се подобряват позиции.

   Надявам се да съм отговорил каквото ме пита Катя 🙂
   Ако има нещо пиши ми пак
   Поздрави
   Никко Рока

 3. Здравей, Нико, отново и отново „Благодаря“. Няма такъв блог като твоя и толкова отзивчив човек като теб. Както разбираш от въпросите ми, аз съм абсолютно начинаеща и нищо незнаеща по тези теми, но се ровя и чета и се опитвам да се справя. И скоро попаднах на един голям специалист в СЕО, който разказваше за всички полезни плъгини за оптимизация, но „случайно“ беше пропуснал точно този…Разбира се, не мога да имам доверие на такъв човек, а то е най-важното. Обичам тази приказка: „Хитростта е дребна монета, с нея можеш да купиш малко
  неща“. Желая ти много успехи!
  С уважение: Катя

  1. Здрасти Катя.
   Благодаря много, 🙂 твоите думи и посетителите на Заплата Онлайн ми дават огромна сила за да продължавам с моят личен блог.
   Имай предвид че този плугин ще ти помогне с сео ¨on Page¨ в статия, важни са също вътрешните линкове (писах една статия за това) и хората който говорят за тебе и те линкуват. Така ще направи да се вдигаш позиции в Гугъл и да имаш по вече посещения. В блога също ще намериш как да знаеш какво търсят хората в Интернет, защото ако си много на горе в резултатите но никой не търси това, няма да увеличаваш посещения в твоят блог. (погледни статия за ключови думи)
   Катя, всеки една статия я писа много внимателно и с всеки един детаил за да всички можем да инсталираме всичко без да сме професионални.
   Много се радвам да си успяла да го инсталираш.
   Благодаря много и до скоро 🙂
   Нико

 4. Привет!
  Поздравявам Ви за прекрасната работа и желанието, което имате да помагате на хора като мен. Инсталирах плъгина. Не успявам да направя точката зелена. Това е, което ми да ва като съвет:
  Има 1 думи, съдържащи се в текста на тази страница. Това е твърде малко съдържание и обемът му трябва да се увеличи.
  Ключовата дума/фраза фотограф бургас димитър евтимов не присъства в заглавието на страницата.
  Ключовата дума не присъства в първия параграф на тази страница. Препоръчително е да я сложите и там веднага.
  Няма снимки на тази страница. Препоръчително е да добавите няколко подходящи.
  Къде да сложа снимчици? За по-горните точки се опитах да направя всичко, но отно съм на оранжево.
  Благодаря!
  Поздрави!

  1. Здравей Димитър.
   Каква ключова дума си сложил??
   „фотограф бургас димитър евтимов“
   Ако си използвал това изречение виждам че не го търси никой в Гугъл.
   Използвай този инструмент да пробереш ключови думи

   https://adwords.google.com/ko/KeywordPlanner/Home

   Май е по добре „фотограф Бургас“ само
   След докато си намерил една ключова дума който се търси, в Анализи на страница ще ти кажа какво да промениш за да се качиш на горе в резултатите на гугъл.
   Ако изпълняваш голямата час от тези предложение, ще стане зелена тази точка.

   Ако искаш да знаеш как аз третирам снимки в една статия можеш да погледнеш този пост.
   Много се радвам за коментар.
   Поздрави
   Нико Рока

  1. Да разбира се Димитър.
   Ще бъде готов за следващия въпрос 🙂
   Ако се интересуваш за СЕО интересно е да се регистрираш в блога, има много неща който не мога да публикувам и го изпращам по Имеил.
   Поздрави
   Нико

 5. Знаете ли, отново ме затруднява нещо. В Post/types въвеждам всичките думи, заглавия и т.н. Бяхте обяснили по-доре за някакви кодове, които да ползваме, за да не се налага на всяка снимка да се въвеждат данните отново. Как трябва да оформя този код, защото една част от информацията, която съм въвел се вписва при въвеждане на снимка- като SEO заглавие, но в мета описанието fokus KW, както и мета ключовите думи, трябва да въведа поотделно за всяка снимка. По синтезирано въпросчето е следното: Как точно да направя настройките за да се пвисва цялата информация, когато качвам снимките, а не само част от нея и после да ми се налага да въвеждам ръчно. Благодаря! Сега ще се регистрирам.
  Поздрави!

  1. Здрави Димитър.
   При качването на снимка трябват да се ба веждат „мета тагс“. „Заглавие“ И.Т.Н. Но когато използваш тази снимка в една статия, пак трябва да се пишат.

   Виждам че се занимаваш с фотографията, за тебе е много важно да се оптимизират тези снимки да излизат много на горе в Гугъл.
   При качването на снимка тази отива в галерия, (това заби си темплейт който имаш), друго е когато я използваш в една статия. Няма как да е автоматично за тези причини:

   1-. Никога не можеш да повториш текстовете който си писал в други страници. (За информация натисни тук)
   2-. Когато я качваш може да я оптимизираш за една ключова дума, и когато я ползваш в една статия може да е друга ключова дума, за това ти трябва различни текстове.

   Погледни тази снимка.

   Никога няма да се оптимизира от тук защото няма 300 думи за уникален текст (не копирен от друга статия). Тази снимка ще се вижда в резултатите на гугъл защото съм я използвал в друга статия с много текст и всички тези етикети (алт, мета, ИТН) с различни текстове.

   Димитър 🙂 в Alternative Text, сложи твоите ключове думи, и в Описание 300 думи за уникален текст.
   Знам че е доста досадно но само се прави 1 път. После тази снимка може да е много време на-горе в гугъл.

   Надявам се да съм отговорил твоят въпрос. 🙂 готов съм за друг.
   Нико

 6. Здрасти Нико!
  Отново ми възникна една питанка относно wordpress. Има ли някой плъгин, който да направи така,че да споделя дадена снимка от галерията в социалните мрежи. Намерих някои. но те ми позволяват да правя това на снимките от страниците, но не и от галерията „ПОРФТОЛИО“. http://www.dimitryevtimov.com
  А желая например като се отвори снимката да я публикувам в фейсбук или туитър.
  Благодаря!
  П.П Честита нова 2014 с пожелание за здраве и успехи!

  1. Здравей Димитър.
   Виждам че нямаш копче на социалните мрежи в „Порфолио“, на пример плугин JetPack позволява да си сложиш копчетата на социалните мрежи в файлове или снимки както например тази:

   Линк към снимката в Файлове.

   Но ти искаш копчетата на социалните мрежи в снимките който се отварят, и ако темплейт който имаш не ти дава опция, трябва да промениш кода на портфолио. Това е доста сложно и опасно. Оставям ти един линк да можеш да видиш горе долу за какво става въпрос.

   Линк За променя на кода в порфолио на друг темплейт.

   Ако ти не си съгласен да го направиш може да потърсиш един програмист на WordPress да ти го направи но заби си колко пари ти взема е по евтино да купуваш един нов уеб дизайн който позволява тези копчета.
   Поздрави.
   Нико Рока
   П.П Честита нова 2014

 7. Здравей, Нико!
  Описанието ти за работа с този плъгин е отлично и аз в работата си съм се ръководил по него. Вече се научих да изкарвам всичко на зелено, което не е чак толкова трудно, но трябва да се натрупа малко опит. Имам 2 въпроса относно Yoast WordPress SEO. Първият е, че на българската версия ми казва, че на текст с 300 думи има само например 15 пъти ключовата дума да се среща в текста. И това не е достатъчно. Това са 5% наситеност. Аз ги оставям около 12. Мисля, че тук има някаква грешка при работата на плъгина.Другият въпрос ми е, че в webmasters tools ми излиза за сайта: Дублирани meta описания- 82. Повечето са от този вид:
  /tag/антична-маса/
  /tag/банички/
  /tag/вино/
  /tag/вита/
  /tag/гривна/
  /tag/грим/
  /tag/дизайн/
  /tag/домашна-торта/
  Явно това е от настройките на плъгина. Какво трябва да направя, за да избегна тези дублирани мета описания, защото това влияе много отрицателно в класацията на Google?

  1. Здрасти Петър
   Аз не обръщам много внимание за колко пъти пиша ключови думи, имам много дълги постове който съм повторил ключовата дума само 3 пъти. За да стане зелена точката не трябва да изпълниш всички предложение от „Анализ на страница“, само най голямата част.

   За „Дублирани meta описания“:

   Виждам че си следвал инсталация на този плугин както казах.

   В Сео Плугин> Titles & Metas > Таксономии > Tags : си сложил:
   -Заглавие на шаблона: %%term_title%% – %%sitename%%
   Проверявай дали в „Meta description template“ имаш = %%tag_description%%

   Ако е така, след докато мине робот на Гугъл пак, ще изчезнат тези грешки.

   Надявам да съм бил полезен.
   Много поздрави.
   Нико Рока

 8. Здравей!
  Благодаря ти много за отговора! В менюто НАЧАЛО в полето Meta description template: съм поставил това:“домашни хитрини за всеки дом и градина, направи си сам, полезни съвети за дома и градината, креативни“

  В таксоними, етикети,Meta description template:съм сложил това: %%tag_description%% Искам да те попитам- трябва ли в таксоними, категории,Meta description template: да поставя нещо или трябва да стои празно. Още веднъж ти благодаря за информацията!

  1. Здравей Петър.
   В менюто НАЧАЛО в полето Meta description template, е ок. Аз само бих ти предложил да пишеш Домашни с главно „А“. Това е каквото се вижда ако някой търси „hitrinibg.com“. ако искаш да видиш какво съм писал аз, потърси в Гугъл zaplataonline.com.

   В таксономии, тагс > Meta description template, аз съм оставил „%%tag_description%%“ и в Категории > Meta description template може да се сложи %%category_description%%, това е за да пишеш на всяка една категория тези тагс и метатагс и да стане автоматично.

   Много се радвам за коментар 🙂
   Ако има нещо пиши и ще отговарям бързичко.

   Поздрави
   Нико

 9. Здравейте, начинаещ съм и се изпробвам на localhos с wordpress, въпреки че си закупих домейн, хост и тема. Въпросите ми са:
  1. ако имам страница или публикация с няколко реферални линка, как мога само на линковете да сложа nofollow и noindex, а не на цялата статия.
  2. Как да разбера дали съдържанието което пиша на колко процента се брои за дублирано.
  3. ако имам няколко вътрешни линка в една публикация, кой адрес се слага за каноничен (на сайта ли, на категорията ли, на публикацията ли) и в полето 301 трябва ли също да има адрес.
  Благодаря предварително

  1. Здравей Емил.

   Много се радвам за коментар. Ще се опитвам да отговарям всички бъпроси, ако още не стана ясно пиши ми пак.

   1-. Аз за афилейти линкове използвам плъгин „Pretty Link“ освен да следваш колко пъти ги натискат, позволява по отделно да сложиш ¨nofollow¨ друг вариант е да го правиш ръчно: Отиваш на „Text¨ и ги строиш по този начин:

   https://support.google.com/webmasters/answer/96569?hl=bg

   Ако в една страница сложиш ¨noindex¨ няма да излиза в резултатите на Гугъл.

   2-. Всичко което ти пишеш няма никога да се брои както дублирано, но за да провериш има 2 начина:

   -Първият е да потърсиш едно изречение в гугъл с къвички

   – Вторият, има сайтове който можеш да провериш дали е добирано. (това ще го видиш ако се регистрираш в блога ако ти е спешно ще ти го пратя по Имеила)

   3-. Няма нищо общо каноничен с вътрешни линкове. Каноничен се използва на пример: аз имам категория -как да си направим сайт и -как да си направя сайт, при положението че са еднакви, на една ще сложа каноникал към другата. Също се използва за онлайн магазини когато имат на пример същата тениска но на различни светове, всички тениски имат същият текст, само се различават с една дума (черна, вяла, синия) за да не се разбират както дублирано можем да сложим каноникал съм един продукт и само то ще индексира.

   Отговорих много на бързо с телефона. Ако още не е ясно Емил пиши ми пак и ще го разказвам с подробности.

   Поздрави

   Нико Рока

 10. Здравейте, Много неща научих от вашият сайт и бих се радвал, ако ми отговорите на още няколко въпроса.
  Сайта ми е готов но не мога да го пусна, защото силно се притеснявам от следните проблеми.
  1. Сайта е каталог за фирми, като всяка фирма е отделен пост с малко пояснение и линк към сайта на фирмата. Трябва ли на всеки пост да давам noindex-follow или noindex-nofollow, защото ще имам много изходящи линкове. ?
  2. Има ли смисъл да пиша ключови думи и мета пояснения на постовете, ако те са с много малко текст.?
  3. Също така има ли смисъл да пиша ключови думи и мета пояснения на постовете, ако преди това съм дал noindex на този пост.?
  4. Тъй като повечето фирми са еднакви и се различават само по името си, мога ли да правя seo само на категориите в които се намират. ?
  5. След като имам категории по отрасли, как да направя отделно категории по градове и всеки пост да бъде в категория по отрасъл и категория град, защото ще бъде дублирано съдържание. Трябва ли да сложа каноничен адрес на такъв пост с линк към отрасловата категория.?
  6. И за последно, ако почти всичките ми постове са noindex, какво ще индексира google от моя сайт. ?

  1. Здравей Емил

   Много се радвам за коментара и много се надявам да ти отговарям точно каквото ме пита.

   1-. От моя гледна точка, аз не бих сложил линкове с nofollow, ти говориш от други сайтове и ги линкуваш, в този случай мисля че ще ти помага ако сложиш линкове към всички фирми follow.

   2 и 3-. Това не е задължително, ако статия е с noindex, казваш на гугъл да не индексира тази страница в резултатите, тогава дори да пишеш мета описание и ключови думи, няма да излиза в резултатите на гугъл.

   4-. Ако само позволяваш да се индексират категории и етикети, няма смисъл да сложиш линкове към статията който са на noindex.

   5-. Без да погледна сайта е трудно да те съветвам, но може да направиш, на пример:

   Категории:

   • Фирми за счетоводни услуги.
   • Фирми за адвокати.
   • Фирми за обувки.

   Етикети „Tags“:

   • Фирми от Бургас
   • Фирми от София
   • Фирми от Варна

   Ако предпочиташ да го сложиш само в категории, без да използваш етикети или Tags може да използваш Родителска категория.

   Каноничен се използва когато има много малка разлика между ду 2 страници, по този начин казваш на гугъл да показва само една.

   6-. Търсачките само ще индексират категории и Етикети „Tags“, така на пример могат да те намерят с ключови думи Фирми от Бургас но няма да намерят сайта ти с името на една фирма заради че е на noindex поста който говориш за тази фирма.

   Моето предложение е да пишеш различни текстове за всяка една фирма с същата структура както ти дадох примера, всичко index и follow, така имаш възможности да излизаш в резултатите на търсачки, при търсенето на фирми от града, услуги и имена на фирми.

   Ако имаш още въпроси давай 🙂

   Поздрави

   Нико

 11. Благодаря за бързия отговор. Не разбрах само всички постове ли да остaвя index/follow. Нали така ще имам стотици изходящи линкове от моя сайт, няма ли да ме накаже google.

  1. Здравей Емил.

   Ако на всеки един пост пишеш информация за тези фирми няма нищо против да сложиш един линк.
   В блог Заплата Онлайн на всяка една статия също линкувам други сайтове без проблем.

   Поздрави
   Нико

 12. Здравей Нико,

  невероятно полезна статия, но се чувствам обезкуражен. От два месеца се занимавам с сайт за мисли и цитати и вкарвам цитати на хора като луд, обаче си ги и подреждам по категории : автори и теми. Сега започнах да мисля че сайта ми никога няма да бъде намиран добре от гоглето защото всеки един цитат го публикувам на нова публикация и дори пиша по три тага на нея. Смисъл той един цитат да е максимум 40 думи, като повечето са около 20. Да разбирам ли че само си губя времето защото Гугъл ще ме подминава. Целта ми е да бъде подредено и човек спокойно да си търси писателя или темата и се играя всеки цитат по отделно, а той май е по добре да ги набутам всичките реплики на някой направо в една публикация. Не знам какво да правя. Объркан съм, наистина ли е безсмислено това което правя. Защото всеки цитат по отделно си е голямо отделяне на нерви и време. Благодаря ти предварително за отделеното време.

 13. Muchas gracias, Nico! En este momento estoy leyendo tu leccion! He encontrado varios video tutoriales y lecciones, pero ninguno tan bueno y bien explicado como el tuyo. A ver si nos tomamos un par de cervezitas!
  Un saludo,
  Martin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top