skip to Main Content
Панда Пингвин
Гугъл Панда Гугъл Пингвин

В началото на този блог говорих за пенализациите (наказанията), които последните години гугъл е измислил за тези сайтове, които се опитват по всякакъв начин да са на първите позиции и сега ще дам всички подробности и инструменти, за да видим дали нашите сайтове са загубили позиции заради тези наказания на гугъл.

В моя случай, до сега съм направил естествена сео оптимизация и не съм дал нито една причина, за да ме наказва, пробата е, че малко по малко моят сайт се позиционира заради вътрешните линкове и социалните мрежи.

Най-силните наказателни инструментите, които да могат намалят позициите на твоя сайт в търсачката са:

 • Гугъл Панда
 • Гугъл Пингвин

Пингвин е инструмент на Google

Постепенно ще ви разказва какво правят гугъл Панда и  гугъл Пингвин, ще видим няколко тайни, за да избягаме от тези две животинки ;) , но първо искам да ви представя:

На Matt Cutts

Мениджър на спам

Matt Cutts взема тези сайтове, които са направили лоша сео оптимизация и ги мачка, мачка, мачка докато най-накрая в сайта не влиза никой. Доста гадно го представям  тук :) , но не е така, Гугъл се опитва да ни дава най-добрата информация от Интернет, има сайтове, които се опитват да са на първите позиции с далавери и с пари, той е мениджър на департамента на спам на гугъл и се опитва да наказва всички, които са в първите позиции с платени работи и лоши линкове.

Най-голямата част от посещенията идват от google.bg и философията на копанията е: или имаш страхотен сайт с информацията, която търси хората или плащаш в AdWords. (така те получават пари)

[quote]Откъде да знам дали моят сайт е наказан от гугъл?[/quote]

За да видиш дали твоят сайт е загубил посещения заради гугъл панда или гугъл пингви, ще използваме страницата barracuda-digital.co.uk, Задължително трябва да имаш твоя сайт в Google Analytics, Ако вече си го имаш:

 1. Влез в → http://www.barracuda-digital.co.uk/panguin-tool/
 2. Натискаш това копче → копче за регистрация
 3. Позволяме да взема данни от Гугъл Аналйтикс

Позволяме да взема данни от Гугъл Аналйтикс

4. Избираме си сайта, който искаме да тестваме:Избираме си сайта, който искаме да тестваме:

И сега ще видим следващата страница:

актуализациите на гугъл панда и гугъл

Това е тест на сайта ZaplataOnline.com, тези вертикални линии са актуализациите на гугъл панда и гугъл пингвин, както можете да видите моят блог всеки път има повече посещения от гугъл и не ме нападат тези животинки. :)

Но ако твоят сайт се получава ето така:

наказвания ни е сложил гугъл

Ще видиш какви наказвания ни е сложил гугъл и кога. Този сайт от ноември 2012 нататък е изгубил много посещения, това е защото има лоша сео оптимизациа.

Сега е време да расказваме какво са тези животинки „панда и пингви“ който измисли гугъл.

Какво е гугъл Панда и какво да правя, ако ме хване?

гугъл Панда

Гугъл Панда е този инструмент, който наказва всички сайтове с ниско качество и с лоши копирани текстове.

Преди Пингвин беше много гадно, когато един блогър пише страхотни текстове, някой друг ги копира и търсачката показва на по-добра позиция другия сайт, отколкото сайта на писателя на текста.

Така, ако си ти този, който редактираш текстовете, можеш да си спокоен с гугъл Панда. Допълнително този инструмент наказва гадни текстове, например една добра статия трябва да:

 • Не е е копирана от никъде (нито едно парче) ;)
 • По- дълга от 300 думи.
 • Минимум една снимка.
 • Ако можеш, е супер да сложиш едно видео.
 • Недей да прекаляваш с ключовата дума в статията. (ако я повториш 3 пъти, вече е доста), за това е препоръчително да си инсталираш плугин WP Seo by Yoast.
 • Хубаво е хората, които посещават твоя сайт, да си стоят повече време вътре и да посещават повече страници. (така доказваш на гугъл, че даваш добра информациа), ако стоят малко време, ще намалее позицията и няма да имаш толкова посещения.

Ако обръщате внимание на статиите, които правя в този сайт, са по-дълги от 1500 думи, аз ги редактирам лично, има много снимки и понякога запазвам видове в Youtube и ги качвам в сайта.

Има сайтове и онлайн директории за фирми, в които можеш да се регистрираш. Обикновено, ако ти имаш една фирма, пишеш един корпоративен текст и го използваш навсякъде, гугъл ще пенализира тези сайтове. За това е по- добре да не се линкуваш от едно място, което гугъл е пенализирал и хората използват едни и същи текстове.

Какво да правя, ако ме е хванал гугъл Панда?

Ако виждаш, че си загубил позиции заради гугъл Панда, само трябва да редактираш отново тези копирани текстове и да подобриш максимално информацията, която даваш, за да си стоят повече в твоя сайт.

Какво е Гугъл Пингвин и какво да правя?

Какво е Гугъл Пингвин и какво да правя?

Гугъл Пингвин е инструмент, който гледа и анализира качеството на линковете към твоя сайт.

Преди този инструмент, например, за да оптимизираш един сайт и да си на първите позиции с думите „Изработка на сайт“ , трябваше да се линкуваш с точно тези думи от много места. Така започнали да растат много сайтове за линкове с ниско качество и продажба на линкове, за да излъжат тази търсачка и да излизат на първите позиции.

Така, сега търсачката оценява качествените линкове и ако имаш гадни линкове от тези директории, няма да ти се появява сайта в търсачките.

Същестуват още страхотни директории за линкове като www.dmoz.org, ако успееш да приемат твоя сайта в тази директория, ще подобриш много позициите, но за другите, внимателно.

В този пост ще намериш повече информация за това как да успееш да имаш хубави линкове за сео оптимизация. Аз в този блог също използвам други методи, за да си помогнем един на друг с линковете.

Ако искаш да си част от нашата група, можеш да оставиш един коментар в този пост.

Какво да правя, ако ме е хванал гугъл Пингвин?

Ако в анализите, си видял, че си загубил много позиции заради гугъл Пингвин, процедурата е по- сложна, защото трудно е да се знае точно какви линкове са лоши за гугъл в твоят сайт, но ако искаш да се опиташ, има как:

 1. Най-лесен вариант е да купиш един домейн и да започваш отново.
 2. Ако направо ти си се регистрирал на няколко директории, можеш да помолиш да ти махнат тези линкове.
 3. Но ако няма как да се сетиш къде си се регистрирал или няма как да ги махнеш , можеш да се регистрираш в тази платена платформа http://www.linkresearchtools.com/, да анализираш какви линкове са лоши и слeд кaто си имаш файла с лоши линкове, го качваш в Disavow links, преди това е важно да прочетеш тази информация.

Тук ще ви оставя едно видео за тази платена платформа и ще ви разказва как можем да си ги махаме на ръка, без да плащаме. (ако имаме малко линкове)

За да махаме ръчно всички гадни линкове и да си направим този списък, първо трябва да знаем кои са лошите и за да знаем кои са те, първият степ е да ходим в Webmaster Tools и да видим какви линкове или връзки имаме.

гадни линкове

Това е един пример от един от моите сайтове,  пенализиран от гугъл Пингвин. Ако искаш да видиш по-добре снимката, нитисни върху нея.

Сега е време да погледнем едно по един всички домейни, които има този сайт, това се прави така: сложи в гугъл→ site:“domein“ .com, в следващата снимка можеш да видиш анализи на този домейн.

видиш анализи на този домейн

Ако само ти излиза един резултат, както ми излиза на мен в тази снимка, означава, че този сайт е пенелизиран от гугъл Пингвин и всички линкове, които имаш там са много лоши. ( този домейн, на който съм направил тази проба, вече не съществува, вероятно нямаше посещения заради пингвин)

Също са лоши, когато се опиташ да влeзeш в сайта и ти се появи едно съобщение в google chrom, че този сайт има риск, ако влизаш.

че този сайт има риск

Всички линкове, които идват от тези гадни места, можем да си теглим файла в Webmaster Tools и да го пратим в гугъл, за да ни ги изтрие.

След като сме пратили файла, гугъл ще ни ги изтрие след 3 седмици минимум.

Аз вече не вярвам на тези евтини форми за СЕО оптимизация и ползвам други методи, който ще намерите в този блог, ако те интересува, можеш да се регистрираш и ще получиш най-актуалната информация по темата. ;)

Бъдете добри и недейте да бързате, Google ще измисли още неща като тези, за това е хубаво да хващам добър път от началото и малко по малко да не бързаме.

Знаеш ли че коментарите и +1 в социалните мрежи също ти помагат, за да оптимизираш твоя сайт?

Ако искаш, натисни +1 в Гугъл Плус и прочети този пост да видим дали действа :)

Казвам се Нико Рока и кирилицата ми е включена за всеки един от вас! :)

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 6 Comments

 1. Какво е по добре да се махат линковете или да се започва от ново с един нов домейн?
  Поздрави за блога Нико

  1. Ако имаш лоши линкове може да ги махаш, след докато ги пращаш не знам колко време им трябват, ако всялата сео оптимизация е лоша и имаш много линкове май е по добре да започнеш от ново.
   Заповядай пак Али 🙂

  1. Да страхотен е, и безплатно.
   Най голямата част от тези инструменти са платени.
   Аз за да пробера дали гугъл пингвин или панда са направили нещо в боите сайтове използвам тези инструменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top