skip to Main Content
Facebook за бизнес!
Изкарват ли се пари от фейсбук?

Ето и втората част на интервюто за това как да научим да управляваме една Facebook Страница. В първата част Десислава ни разказа много интересни неща, сега ще оставим клавиатурата на Анелия.

Да видим какви тайни ще ни разкаже! Внимателно с всички детайли! Не ги пропускай! :)

Мислиш, че е невъзможно, помисли пак…

Фейсбук ще печели пари за твоя бизнес!
Анелия е моден дизайнер по душа и е на път да сбъдне най-голямата си мечта!

Здравейте!

Казвам се Анелия и пиша в „Заплата Онлайн“ по покана на Нико (много благодаря, за което) :)

Това, което мога накратко да кажа за себе си е, че съм икономист по образование, маркетьор по призвание и моден дизайнер по душа… :)

фейсбук маркетьор
Анелия е и фейсбук маркетьор, занимава се с администрирането на фейсбук страници.

С Фейсбук започнах много активно да се занимавам тази пролет. Прекарах цяло лято в учене и практика и в момента мога да кажа, че се подвизавам като професионален фейсбук маркетьор, подчертавайки, че винаги има какво още да се учи. В момента управлявам 3 фейсбук страници, 2 от които са всъщност това, което работя, а третата ми е хоби. Започвам направо с наболелите теми и въпроси.

Изкарват ли се пари от фейсбук?

Твърдо ДА! Начините са много различни – от разработка на приложения до реклама… Всяко креативно мозъче ще измисли и още ЛЕГАЛНИ такива, за които другите не са се сетили. Но не мога да говоря за всички….

Как изкарвам пари от Фейсбук Аз?

Аз съм администратор на страници. Случайно се захванах с тази работа, започвайки стаж в областта. Преди това бях част от онлайн списание, където по стечение на обстоятелствата бегло се бях запознала с бизнес възможностите на мрежата. И така, в началото на лятото се оказах администратор на страниците на хотел във Варна и на строителна фирма, също в града. Това са си 2 много солидни бизнеса, които забележете, са локални. Основното нещо, в което Фейсбук е много добър, е да развива локални бизнеси, дори малки бакалии и старт ъпи.

Какво всъщност правя?

Пиша постове – по няколко всеки ден. Вероятно звучи много просто, но далеч не е. Всъщност си е цяла наука да пишеш постове във Фейсбук, които да ангажират аудиторията ти и хората да харесат страницата… а още повече – да останат на нея и да я следят. За да се науча, на мен ми отне 3 месеца практика и 2-3 дебели книги. Само да вметна – бърз успех няма! Аз много ускорих нещата, лишавайки се от развлечения, приятели, купони и каквото се сетите. Прекарах времето си в четене и използване на всяка възможна минута да стана по-добра в областта си. Но и от гледна точка на самия бизнес – когато управляваш фирмена страница, трябва да мине време, за да изградиш доверие в хората чрез нея. В този смисъл – купените фенове са абсолютна загуба на пари и време! Тези купени фенове, дори и реални профили, са само една цифра – те не знаят, че са харесали страницата ти и не се интересуват от това, което промотираш чрез нея.

Защо всеки бизнес се нуждае от Фейсбук?

бизнес се нуждае от Фейсбук
Изкарват ли се пари от фейсбук?
Твърдо ДА!

Отговорът е много прост – защото там са всички!

Представи си, че имаш малко магазинче за зеленчуци в твоя квартал. Но има Пикадили, Била и зеленчуков пазар до вас. Да, ти знаеш, че продаваш по-хубава стока, но знаят ли го хората? Хората са практични – те ще поискат да спестят от времето си и да купят всичко наведнъж.

Какво тогава, да затворя магазина ли?

НЕ! Направи му страница във Фейсбук! Сложи няколко снимки на магазина, на себе си усмихнат вътре. Ако продаваш зеленчуци, публикувай и по някоя рецепта от време на време… Помисли какво би интересувало хората, свързано с твоята дейност и им го давай на страницата на бизнеса си всеки ден!

Аз хубаво си поствам, но кой ще го види?

хубаво си поствам
Как да управлявам моята фейсбук страница?
Мислиш, че е невъзможно, помисли пак!

 

Ето това е идеалният въпрос. Сега е времето да споделя с вас, че няма по-добра медия за реклама от Фейсбук. Защо ли – защото всички сме там. Тук можеш най-тясно да таргетираш желаната група потребители и да знаеш, че хората, към които се изпраща рекламата, наистина ще бъдат заинтересовани от твоя продукт или услуга. Връщам се на примера от по-горе, с магазина за зеленчуци. В рекламата си ще се таргетира по:

 

 

 

  • Държава и град – избираш твоята държава и конкретния град. И не само това, избираш си и квартала, където ще пуснеш реклама – т.е. твоето съобщение ще се види от хора, които са казали, че живеят точно в този квартал.
  • Пол – ако е за пазаруване, избери си жени. Те, според изследвания, са доста по-добри купувачи от мъжете.
  • Възраст, семейно положение и какво ли още не… – куп критерии, които можеш да определиш според полето си на дейност. Освен това, докато таргетираш, можеш да видиш и броя потенциални клиенти, до които ще стигне твоето съобщение.
  • Таргетиране по интереси – огромен плюс е, защото така можеш да таргетираш потребителите, според това, което са харесали или споделили в социалната мрежа.

Ето така, фейсбук няма да ти пусне реклама за тоалетно блокче, докато вечеряш, предизвиквайки неприятна реакция в стомаха ти, а ще ти пусне това, което търсиш или искаш да видиш.

Как Фейсбук започна да сбъдва мечтата ми?

Сега, съвсем накратко, ще разкажа и историята на моята голяма мечта – да стана моден дизайнер.

Бях може би на 10 или по-малко, когато започнах да рисувам. Малко след това започнах и да шия на стара машина на баба. Режех стари дрехи и нови платове, хабях безобразно количество конци и развалях машината постоянно, а баба ме гонеше с точилката… Но не се отказвах. Чаках всеки ден да стане 4 часа, баба да отиде на работа и да започна да шия отново…

Станах 7-ми клас и исках да уча в художествена гимназия – тогава мама и татко казаха „Не!“. Сещате се, бях малка, какво да направя, отидох да уча в математическа гимназия. Но продължавах да рисувам и шия. Ходех на училище с дрехите, които си шиех или преправях. Признавам си, някои бяха нелепи, но аз гордо си ги носех.

Как Фейсбук започна да сбъдва мечтата ми?
Казвам се Анелия Мъглева – Фейсбук маркетьор и заклет мечтател!

Завърших гимназия и започнах да мисля за университет – специалност моден дизайн… е не! Сама реших да не ходя, защото, какво щях да работя после… Отидох в икономически университет и започнах да уча икономика и информатика. Продължавах упорито да шия и да се разхождам в екстравагантните си одежди. В 3-ти курс, заедно с мои колеги, направихме електронно списание. Първо беше хоби, после стана по-сериозно. Там за пръв бът се сблъсках с бизнес Фейсбука и започнах да го изучавам. Малко по-късно ме осени идеята, че мога да пренеса голямата си мечта във Фейсбук и да покажа на повече хора какво правя. Така се роди „Ножици“. Така кръстих и моята бъдеща модна марка. Там, в тази страница сме аз и моята голяма страст. Тази аудитория се разраства бавно (не съм пускала рекламни кампании все още), защото нямах много време  да правя нови дрехи и бижута, които да показвам. (Виж „Ножици“ ТУК)

Но на страницата започнах да получавам запитвания от момичета, които искат да купят дрехите, които правя. Започнах все по-често да получавам похвали за работата си. Често ми пишат и приятели, които искрено ми желаят успех. А това е огромна награда! :)

Така аз съм на път да сбъдна мечтата си и това ме прави изключително щастлива!

спечели пари за твоя бизнес!
Изкарват ли се пари от фейсбук?

А знаете ли как работя – аз нямам работно място, нито работно време – винаги съм се чувствала зле, ако имам подобни ограничения. Всичко, което ми е нужно е лаптопът, а офисът ми – той е навсякъде – вкъщи, в някое приятно кафене, на плажа, на някоя пейка…

Това е работата, която обичам и я работя с удоволствие! :)

Казвам се Анелия Мъглева – Фейсбук маркетьор и заклет мечтател… Ако мислите, че мога да ви бъда полезна, пишете ми, лесно ще ме намерите. За мен беше чест да пиша в „Заплата Онлайн“. А на Нико искам да пожелая да върви смело напред и да постига все по-глеми успехи. Толкова се радвам, че го прави в нашата България! : )))))

e-mail: aneliq.m@gmail.com

facebook: Aneliya Magleva https://www.facebook.com/aneliya.magleva

facebook: Ножици https://www.facebook.com/nojici

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top