skip to Main Content
бг домайн
купувам домайн

За какво можем да използваме един домейн освен да си имаме един сайт? →ами, за да оптимизираме сайтове и освен да разкажа как да си избирем домейн за един бизнес, ще говорим за това как можеш да грабнеш един хубав домейн, за да лети сайтът  ти google.

Ще започваме с домейн за бизнес, какво е най- важното?

 • Кратко
 • Лесно
 • Елегантно
 • Със стил
 • Приветлив и симпатичен.

За да имаме идея, е хубаво да следваме конкуренцията какви имена и домейни имат и да се опитваме да го правим

по- готино; много хора  препрочитат за домейни да сложат ключови думи, за да ги намерят по- бързо ,но сега Google предпочита марката, отколкото ключовата дума.

Също е добър вариант да сложим една ключова дума и после името на фирма, например Roca-E → bisuteriarocae.com.

Хубаво е, ако домейнът е за една фирма, да купуваме .com и .bg и така единият ще препраща към другия. За да провериш дали домейните са свободни, може да го правиш от това място.

Проверка на домейни
Как да купуваме един домейн в България

Домейн за Seo Оптимизация.

Ние вече говорихме колко е важен един хубав линк за сео оптимизация и разказах как можем да получим линкове от важни сайтове,тук ще разкажа третия вариант как да получим страхотни линкове от други сайтове. Как се прави това?

 1. Търсим един хубав домейн , който е изтекъл, но още има хубави линкове.
 2. Погледни дали е свободен и вече можем да го купиш.
 3. Ако е свободен, го купуваме.
 4. Да видим какво имаше  преди в този домейн .
 5. Преценяваме как да го използваме: да възстановим блога с линкове към нашия сайт, да пращаме директно посещения от този стар домейн или направо да сложим нашия сайт.

След като сме направили  горните стъпки, ще имаме един блог с линкове от университети и важни сайтове,  в който можем да качим текстове с един линк към нашия сайт, друг вариант е да препратим посещения от мястото, откъдето са тези стари линковете директно към нашия блог. Това което ще направим е на по- високо ниво от темата на сео оптимизация, но ще се опитвам да го обесня много лесно. Фирми, които се занимават със сео оптимизация, имат няколко сайта и слагат линкове към сайтове на техните клиенти.

Ако с тази техника намерим един домейн, който преди е имал един сайт със същата тематика както нашия, можем да го възстановим и да го ползваме за нашия бизнес. Айде да започваме.

1-. Как да търсим един домейн, който е изтекъл, но е с хубави линкове.

Проверка на домейн
домейн в България

Първото, което ни трябва, е инсталация на една безплатна програма, която се казва Xenu’s, тази програма е един робот , който натиска линковете на сайтовете и ако някой линк води към „счупена връзка или е счупен линк“, ще ти го  ти покаже. Много сайтове за новини, държавни институции, фондации, линкуват или откриват нови сайтове и след няколко години ги забравят, ако домейнът е свободен и има тези важни линковем, които търсимм можем да го купим. За проверка на сбоводни домейни → натисни тук.  Програмата се тегли→ от тук. Само натиснете „download“ и инсталирай я.

Записах това видео, за да знаете как работи тази програмка за домейни

Постоянно изтеклът страхотни домейни и не ги подновяват, има посолства който започват нови проекти с един нов домейн и след 4 години заменят хората и го забравят, сайтове за новини който линковат други сайтове и ако изчезнат не махат линкове, фондации който взимат европейски пари за проекти и се забравят, итн. Намерението е да купим един стар домейн да ни помага с оптимизацията на нашият сайт или просто можем да купим един домейн вече оптимизиран с посещения.

Най-доброто за сео оптимизация (само да ви припомня)

 1. Линкове от университети, новини, държавни сайтове.
 2. От фондации.
 3. Хубави блогове

За да сканирате първите домейни , аз ви оставям тези ( за да пробвате):

 • http://www.dnevnik.bg/
 • www.uni-sofia.bg/‎
 • www.uni-plovdiv.bg
 • www.uni-ruse.bg
 • www.nbu.bg
 • shu-bg.net
 • https://www.epay.bg/
 • И.т.н.

Ако вече сте намерили един домейн , който в програмата се появява като „no such host„,  първото, което трябва да проверим, е дали е свободен и това може да се направи от тази страница.

купуване на домейн
Проверка за свободен домейн за твоя сайт

Пишете всички домейни, който искате да проверите и после натиснете копчето „провери“.

Ако сте намерили един свободен домейн, преди да го купите, трябва да анализирате няколко неща, за да се осигурим, че ще става за каквото искаме да го използваме, сега ще видим.

 1. Какво имаше преди в този сайт и за какво е се е използвал.
 2. Ще разгледаме текстовете, които имаше.
 3. Историята на всички линкове към домейна.
 4.  Силата на домейн.

Първата проба, която ще направим,е да разгледаме какво имаше преди и какъв беше стария сайт.

Помните ли, че отдавна говорих за един сайт за детски филми, който открих? Домейнът е www.svali.org и първото, което ще направим , е да видим как беше този домейн преди, за това ще използваме → http://archive.org/ Най- горе ще напишем  подчертания домейн  за детски филми за Покойо.

Поставяме URL тук

имаше ли нещо преди този домайн?
какъв е бил преди един домейн

Маркирам 2008 година

web archive
Тук ще видим кога е се ползвал този домейн

Натискаме в 2008 и напр. отиваме на 4ти

стар сайт
Маркираме конкретен ден

И виждаме ,че този домейн е се използвал през 2008 година за пари от Интернет и реклама, това са хубави ликове за моя пост за пари онлайн и надобна работа. :) Виждаме, че е имал форум, може да натиснем и да разгледаме вътре какво има от преди.

[quote] Какво можем да направим с тази информация??  ;) [/quote]

Имаме 2 варианта →1-. Да направим нашия сайт направо в домейна. 2-. Да възстановим стария сайт и да сложим линкове към сайта, който искаме да оптимизираме.

Виждаш ли всички текстове, които е имал преди????? …….  ако си избрал втория вариант, тук копираш текстовете….

Преди да използваме тези текстове, трябва да проверим дали google е индексирал тези текстове, това се проверява с „кавички“,  сложете в гугъл една част от текста между две кавички , като например:

„детски филми,  Покойо и неговите другари“

Потърсим в гугъл индекса на текстове
Проверка на текстове

И ще ви излизат всички места, от където са тези думи, (виждаме, че това вече същества, ако копирате текста, гугъл ще ви накаже),но ако търсачката не намира нищо, означава, че текстът от стар домейн, никой  не го е използвал, копирай съответния текст в новия домейн с линк към сайта, който искаш да оптимизираш.

Ок, до сега научихме:

 1. Как да търсим един домейн
 2. Какъв беше преди този домейн
[quote] Сега ще анализираме стара сео оптимизация и всички линкове, които има. [/quote]

Записах това малко клипче, за да знаете как можем да проверим силата на един стар домейн.

Анализи на домейн

От този инструмент можем да знаем:

 • Сила на домейн
 • Линкове, които още има.
 • Дали става за нашият сайт.

Сложих един пример със сайта на детски филми и в първото видео можете да видите как се препращат посещенията към поста от заплата онлайн, който ме интересува, като например → този форум (отворете го и натиснете линка); за да се препращат посещенията по този начин използвам един плугинг, който се казва Pretty Link, ще го намерите тук  (помага с оптимизация и препраща посетители към поста на онлайн пари).

[quote]Така с 20 лева, които  е струвал домейна, откраднах всички линкове от стария сайт.[/quote]

Svali няма нито един линк от университети и списанията, не можем да казваме, че е едно място за да оптимизирам заплата онлайн, само взимам трафика от там с линкове, които има, надявам се да намерите хубави домейни, за да получавате посещения от първия ден. Като последно искам само да ви кажа, че един домейн с хубава сео оптимизация е този, който се линкува с името, като например:

po-imeto

Един сео експерт може да ми каже, че този домейн, който аз купих, не става за оптимизиране на заплата онлайн, но бих искал да каже един експерт за маркетинг и афилиейти линкове, виждайки хората, които посещават сайта,  за какво го ползвам????  Знае ли някой ???   окк!! ..  ако го знаеш, остави коментар ;)

В този пост сложих един линк за афилиейт , ако купувате оттам, в условията можете да видите, че аз получавам 5%,  аз мисля, че е малко за всички тайни, които съм разказал тук, за това ви моля, да правите поръчката в това място, което препоръчвам и да не бягате на друго място :). Много обичам моя блог на Български и ако ми дава средства, ще го обичам още повече, както разказах, заплата онлайн е моят личен блог без табу за безплатна информация, и нямам нищо против да публикувам → колко пари получавам с блога си. След известно време и с тези домейни, които се опитвам да продавам, ще публикувам отново печалбата от блога. Прави ли го някой друг това?? ;)

Ако сте обърнали внимание, винаги записвам видеото преди да ми коригират грешките на текстовете, старая се максимално, но понякога не се получава :( . Нищо, само да ви кажа, че нормално е да видите няколко грешки на текстовете в клипчетата.

Като последно, искам да поздравя моите първи приятели bloggers от България, които с удоволствие си имат един сайт и се изразяват за каквото им харесва, специално благодаря на Светомир Славов със сайта http://photosbg.net/

Аз съм Нико Рока от ZaplataOnline.com и кирилицата ми е включен за всеки един от вас ;)

Сега само ви остана да натиснете +1 и да се регистрирате в горната част, за да получавате най- актуална информация за блогъри.

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 7 Comments

 1. Поздравления и благодарности и от мен.
  Но имам и въпросче.
  – Ако предположиме че си купиш домейн който е прекратен, и пренасочиш всички линкове към твоя сайт с идеята за първоначално постигане на по – добри резултати, тогава оптимизирането не остава ли към стария сайт?
  Иначе казано – имаш посещенията на твоя сайт докато плащаш другия домейн.Спреш ли плащането на домейна , приключват и връзките към твоя сайт. Поне така разбирам нещата.
  Другото което ме интересува
  – Ползвайки тези линкове няма ли да бъдат изтрити, или гугъл няма ли да ги счита за спам след като те пренасочват към сайт със съвсем друга насоченост?
  Благодаря предварително, успех с начинанието и весели празници.

  1. Здравей Камен.

   Когато купуваш един изтекъл домейн, може да го ползваме по различни начини, може да строим нашият сайт върху този домайн или можем да го използваме за СЕО оптимизация.
   Ако искаш да го използваш за СЕО може да направиш различни неща, да го препратиш към твоят сайт, или да строиш един блог с линкове към твоят сайт.
   Всичко това трябва да се направи много внимателно за да не ни хваща гугъл.
   Да направим една мрежа с блоговете е доста сложно, тогава ще си го запиша и ще направя един отделен пост за това с подробности.

   Преди да купуваш един домайн, погледни дали преди е се ползвал за сео оптимизация и погледни линковете който има.

   Поздрави
   Нико

 2. – Браво! Много полезно, наистина. Благодаря, за което. Ще се възползвам от информацията Ви при първа възможност. 🙂
  Може ли да предположа, че стари/изоставени домейни с разширение .bg не стават за повторно закупуване, поради по-особения им статут и по-усложнени условия при регистрацията им?

  (СЕО – любител)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top