skip to Main Content
WordPress Plugins / Разширения за сайта
Тези plugins, които ви оставям тук, са полезни и най-използвани в WordPress

Най-накрая съм решил да събирам всички интересни WordPress plugins / Разширения на една страница. Това не означава, че трябва да ги инсталирате всички, всеки един плугин ползва ресурси от вашия хостинг и препоръчително е да инсталираме най-нужните, за да се зарежда бързо нашият сайт.

Ако ти е интересно и искаш да знаеш какви разширения използва един сайт, може да го правиш с инструмент http://trends.builtwith.com/, например това е за ЗаплатаОнлайн.

Напоследък WordPress прави големи промени и постоянно ни се появяват актуализации от тези раширения в админ панела на WordPress. Препоръчително е да изчакаме няколко седмици, след като актуализират нещо, така няма да ни изненадат, ако нещо не е наред при тези актуализации.

WordPress Разширения /  Wordpress plugins

WordPress Plugins / Разширения за сайта

 

Тези plugins, които ви оставям тук, са полезни и най-използвани в WordPress, но преди да инсталирате един плугин, направете за всеки случай един Bakup за целия сайт.

Сигурността в сайта:

 1. Akismet Безплатен plugin, който ни предпазва от СПАМ коментари, работи много добре и мисля, че е необходим за един сайт.
 2. Anti-spam: Този плугин е един вариант или допълнението към плугина ASKIMET.
 3. BackWPup: Представяш ли си да става нещо и да загубиш твоя сайт? Аз използвам този плугин и седмично ми изпраща едно копие от моя сайт в електронната ми поща или DROPBOX. Така, ако някой ден става нещо, аз мога лесно да качвам моя сайт. В wordpress има един вариант, който може да го направиш ръчно, но за мен поне ми е по- удобно да се прави автоматично. (безплатен и за мен е необходим)
 4. Duplicator: Този плугин се използва в случай, че искаш да промениш хостинг компания, позволява да направиш едно копие от твоя сайт за да емигирираш в друг хостинг, не е един плугин, който трябва да го ползваш постоянно, но хубаво е да се знае.
 5. Limit Login Attempts Ако някой се опитва да влиза в твоя админ панел на WordPress, този плугин блокира IP адреса при опити да влязат в твоя сайт. (хубаво е да го инсталираш, безплатно е)
 6. Wordfence: Друг плугин за защита на WordPress. Ако виждаш, че някой се опитва да ти хаква сайта, освен да блокира IP адреса, като предишния, има няколко полезни функции, които не позволяват да ти направят нещо в сайта.

Трафик и СЕО

 1. Easy Twitter Links: Ако Twitter е социалната мрежа, която ти дава повече посещения в сайта, ще те интересува този плугин, който автоматично създава една връзка към Twitter, от коментарите или от статията, например, ако пиша Zaplataonline, този плугин ще трансформира на @Zaplataonline
 2. Google Analytics for WordPress: Автоматично добави код от Google Analytics и лесно е да се нагласи няколко функции от Google Analytics.
 3. Jetpack: 24 разширения в един плугин, за повече информация за JetPack, натисни тук.
 4. nRelate Flyout: Анимационен спомен, добре е, за да предложиш на читателите да чете друга статия или просто, за да сложиш реклама.
 5. SEO Smart Links Автоматични връзки при писане, например, ако инсталирам този плугин всеки път, че пиша „пари“, ще се създава една нова връзка към този пост. Полезно е за СЕО
 6. Tweet Old Post: Това го ползвам аз, автоматично нагласих да се сподели в Twitter един пост на всеки 6 часа, никой не ме следва там, но заради тови, плугинът има няколко споделения в Twitter и това е един фактор за СЕО.
 7. WordPress SEO: Задължителен плугин, който ще ти помага да пишеш една статия и да се съсредоточиш за една ключова дума. За мен е задължителен.
 8. Google XML Sitemaps: Има експерти на СЕО оптимизация, които предпочитат този плугин вместо Sitemaps, който е в Плугин WordPress SEO.
 9. Yet Another Related Posts Plugin Не само помага, за да стоят читателите повече в сайта, а резпределя LinkJuice към други статии, полезно е за потребителите, когато търсят информация в твоя сайт.

Контакт с посетителите

 1. Contact Form 7: Позволява да ти оставят съобщение и да го получиш по Имейл, ако имаш плугин JetPack, няма да ти трябва, защото вътре има нещо подобно. Но ако го нямаш, ще ти трябва.
 2. Comment Notifier: Праща един имейл при отговор на коментар, полезно е, за да посещават отново сайта. За мен е необходим.
 3. Fancier Author Box: Е плугин, който позволява тази кутия на автор, долу,  така става по-лесно да ти излиза снимката при търсенето на гугъл.
 4. bbPress: Ако искаш един форум в WordPress сайт, инсталирай този плугин, много добре работи.
 5. Search Meter: Какво търсят потребителите в твоя сайт? Този плугин, ако го използваш както трябва, ще ти дава тази информация.
 6. WordPress Landing Pages: Полезен плугин, за да направиш една „Landing Page“, например ако даваш една конференция, ще ти позволява да строиш една хубава страница, за да се запишат.
 7. WooCommerce: фантастичен и задължителен плугин за онлайн магазини, направени с WordPress.

Поддръжка

 1. Broken Link Checker: Съобщава при счупени връзки. Гугъл мрази тези счупени връзки и може да е един факт за СЕО оптимизация, ако имаш един сайт, който си го създал преди няколко години, хубаво е да провериш всички счупени връзки с този плугин.
 2. Optimize Database after Deleting Revisions  Изтрива стари постове, които не си публикувал и си изтрил, освен това оптимизира база данни.
 3. TPC! Memory Usage: Дава пълна информация за хостинг, така, ако има някакъв проблем, може да го оправиш.

Полезни

 1. Lightbox Plus: Ако при натискането на една снимка, се отворя в един нов прозорец, ще те интересува този плугин, той позволява да се отвори снимката от галерията в същата страница.
 2. Private Only: Ако искаш да направиш един платен блог, този е твоя плугин, потребителите, които нямат акаунт, ще виждат само една страница, която поиска парола и потребителското име. Тези, които имат и се логват, ще могат да видят пълна информация в твоя сайт.
 3. Cookie Law Info Не знам дали в България е законно да информираш, че ползваш Cookies, но има държави, които е зъдалжително, тогава информирай се и ако е задължително, ще ти върши работа.
 4. WP File Manager: Ако не искаш да се занимаваш с акаунти FTP, за да администрираш файлове в твоя хостинг. Този плугин ще ти позволява да ги администрираш от админ панел на твоя сайт.
 5. Plugin organizer: При зареждането на всеки един плугин, сайтът ползва ресурси от хостинга. Този плугин позволява да подредиш по ред кой плугин да се активира във всяка една страница, за да зарежда по-бързо сайта.
 6. TablePress: Ако често използваш таблетката, за да администрираш сайта, сигурно, че не ти е много удобно. Инсталирай този плугин и ползването на Wordpress ще ти е много по-добре.
 7. Editorial Calendar: Ако не си постоянен или нямаш време, инсталирай този плугин. Позволява да програмираш автоматични публикации в сайта, появява се един хубав календар, който ще ти е лесно да подредиш тези автоматични постове.
 8. Thank Me Later: Един читател идва в блога, оставя един коментар и не се връща, тогава използвай този плугин, за да изпращаш един Имейл на тези, които са коментирали преди, така няма да те забравят :), полезна функция.
 9. Search & Replace: Аз се объркам и вместо да казвам кеш казвам каче, с този плугин мога да потърся къде съм писъл каче и да го променя с кеш.
 10. Redirection: Ако изтриеш един пост, който има линкове от други сайтове, ще им излиза грешка 404, с това всички, които посещават този стар пост, ще можеш да ги препратиш към друг, не само е полезен за потребителите, също е един СЕО факт.
 11. Pretty Link Lite: Ето го моя плугин, за да скрия афилейти линкове. Освен това позволява да следваш колко пъти са натискали върху тях.

Социални мрежи

 1. Pinterest Badge: Джажи за Pinterest
 2. Shareaholic: Ако твоят уеб дизайн няма копчето за споделене в социалните мрежи, с този плугин ще се появава много атрактивен начини за споделяне.
 3. Twitter Liked Box: Кутия за twiter.
 4. Flare: Хубав плугин за интегриране на Wordpress в социалните мрежи.
 5. Metro Social Style Widget: Друг плугин за споделяне и копчета на социалните мрежи.
 6. Social Metrics: Изкаш ли да видиш набързичко колко хора са натискали like и колко са споделили? Това разширение позволява да видиш движението в социалните мрежи на всеки един пост.


Оптимизация и бързина

 1. Lazy Load: Освен да зарежда бързо снимките, позволява да ги представиш по хубав начин в сайта.
 2. WP Smush.it: Ето какво аз ползвам, за да намаля размера на една снимка без да загубя качеството, ако не искаш да отвориш страницата на Смуши, инсталираш този плугин и се прави автоматично.
 3. W3 Total Cache: Плугин за контрол на кеш
 4. WP Super Caché: Друг плугин за контрол на кеш
 5. Cloud flare: Сървис CDN, който ще ти помага с бързина на твоя  Wordpress сайт и няма да използваш ресурси на твоя сървер.
 6. P3 (Plugin Performance Profiler):Инсталирал си много разширения и сега твоят сайт работи много бавно? Инсталирай този плугин и с него ще можеш да анализираш ресурсите, които ползва всеки един плугин.


Дизайн и джаджи

 1. Google Typography: Добави повече от 600 вид букви от Google Fonts, но за да използваш този плугин, май се нуждеаш да разбираш малко за техническите части на WordPress.
 2. Popular Bar Posts Widget: Искаш ли да имаш популярните статия в джаджити на твоят Wordpress? То е точно каквото ти трябва.
 3. AdRotate: Ако имаш реклама на твоя сайт Wordpress, то ще ти позволява да сложиш кодовете за реклама, освен това ще получиш следването на кликове.
 4. WPtouch: Всеки ден хората четат повече от смартфони, докато са в автовуса, важно е да имаш мобилната версия. Ако твоят уеб дизайн го няма и не искаш да инсталираш плугин JetPack. С този твоят сайт ще може да се чете перфектно.

Всички тези плугинс използват ресурсите на твоя хостинг, препоръчително е да инсталираш само тези, които се нуждаеш. В WordPress ще намериш безброй плугинс и са както дрога. Един блог е да пишеш и нядявам се да не ставаш адикт(пристрастен), за да инсталираш и да триеш плугинс. :) Хубаво е да се знае, че съществува всичко това, но недей да ги ползваш всички, адаптирай твоя WordPress на твоите нужни с най малко брой плугинс, които можеш.

Надявам се да съм писъл една полезна статия в Заплата Онлайн и да раздвижите най-хубави сайтове от България.

Повтарям пак, при всяка една промяна или инсталация на едно разширение, информирай се добре в условията на плугина, потърси информация в интернет за този плугин, ако я няма на Български, потърси на Английски и не прекалявай с разширения.

Ако по другата страна си пробвал един плуги, който е важно да се спомене в тази статия, помогни ми с информация и остави един коментар, за да можем да добавим най-добрите разширения.

Казвам се Нико Рока и кирилицата ми е включена за всеки един от вас.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Други разширения за WordPress:

Aneliya от сайта http://uniquenojici.com/ ни прати едно съобщения с следващите плугинс:

 1. Add Meta Tags – добавя мета тагове, полезен е за SEO. Тоест пишеш своите ключови думи и те се добавят в хедъра. Също има и Opengraph протокол, който вече е задължителен за фейсбук маркетинга (Opengraph има и в WP SEO by Yoast)
 2. Alpine PhotoTile for Instagram/Pinterest – добавя хубави галерии с последните снимки от тези социални мрежи. Ако водите моден блог като мен ще ви е доста полезен :)
 3. Block Bad Queries (BBQ) – предпазва блога от злонамерени заявки (атаки)
 4. Google+ Comments Widget – сложих G+ коментари, защото те помагат за оптимизацията
 5. Header and Footer – с този плъг-ин обикновено добавям тракинг кога на google analytics в хедъра, за да не пипам нищо в кода на сайта
 6. Pinterest Pin It Button For Images – този го сложих днес. Слага бутон за Pinterest на всяка снимка. Полезен е, ако правите снимково съдържание и ползвате Pinterest за маркетинг (тази мрежа има много бъдеще за маркетинг, особено ако става въпрос за мода и изкуства)
 7. upPrev – този го обожавам, защото пуска между другото едно предложение с още една статия за четене в десния ъгъл на екрана. Ако темата на блога те интересува, не можеш да не го кликнеш
 8. WordPress Firewall 2 – защитна стена
 9. WP Socializer – добавя социални бутони преди или след поста и във флоутинг дисплей в ляво, много удобен. До вчера ползвах 2 плъг-ина за тази цел, но намерих този и ми харесва
 10. Yet Another Related Posts Plugin – предлага подобни публикации за четене. Добър е за задържане на потребителите на сайта по-дълго време
 11. Acunetix WP Security – търси и наблюдава слабости в защитата на сайта и ти изпраща съобщения да ги поправиш. Също много добър инструмент

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 4 Comments

  1. Мерси много Aneliya
   Страхотен и много плесен коментар, 🙂 . WP Socializer и Yet Another Related Posts Plugin ги ползвам в Заплата Онлайн и много ми харесат.
   Добавих всички плугинс в статия и сложих един линк към твоят сайт. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top