skip to Main Content
Хората не купува в сайта
Много често се случи да имаме много посещения в един сайт но никой не купува

Когато използваме интернет, много бързо искаме да намерим информацията, която търсим. И ако един потребител трябва да чете повече от 2 страници, за да стигне на целта, има голям процент възможност да загубиш продажбата.

Хората сканират статията в Интернет и сърфират с мързел

Хората не четат, сканират текстове

Какво правим, когато търсим нещо в Интернет?

 1. Отворяме Google.
 2. Пишем нашите ключови думи.
 3. Отворяме първите 5 резултата.
 4. Разглеждаме първата страницата, която сме отворили до последната, за да намерим каквото искаме.

Какво да направя, за да купуват в моя сайт?

Искам да ви кажа, че ако един потребител не намери още с първия поглед във вашата страница, каквото той търси, тя ще бъде затворена и този потребител ще започне да разглежда следващата. Тогава, за да стоят в нашата страница, трябва да имаме предвид:

 • Лесни текстове.

Хората не четат, сканират. Ако знаем това, тогава можем да направим текстовете, които са лесни да се сканират и така, с един поглед, ще намери, каквото той търси.

 • Да намери лесно информацията, която търси.

Това винаги зависи от това какво говорим и ключовите думи, които той е сложил в търсачката. Например с тези ключови думи, каквото потребителят иска да види с първия поглед е:

 1. Кола под наем София: 1-. Снимка на колата. 2-. Цени. 3-. Къде се намира фирмата (картинката). 4-. Телефон за контакт.
 2. Подарък за жена: 1-. Снимка. 2-. Цена. 3-. Време за доставка. 4-. Плащането.
 3. Почивка Банско: 1-. Снимка на хотел и стаята. 2-. Цена. 3-. Къде се намира хотелът. 4-контакт 5-. Времето.

Това не означава, че не трябва да сложим подробности. Сигурно, че ако един търси една кола под наем, на втори поглед ще чете: условията, депозит и т.н., но това, както казах, е вторият поглед и не трябва да го ремаркираме толкова. Може да е с по-малки букви и да не обръщат толкова внимание (детайлите не трябва да разсейват потребителя от това, което търси при първия поглед). Ако той е на втория поглед, вече имаме голям шанс да стане наш клиент.

 • Всичко в една страница.

Потребителите не разглеждат повече от 2 страници.

Всичко, което сме говорили в предишния степ (стъпка), би трябвало да е в същата страница, до която стига потребителят. За мен грешно е, когато се налага, например, за да контактуват с нас, да отиват в друга страница.

За да е рентабилен сайтът, клиентът винаги трябва да го насочваме към където получаваме пари.

Ако е един онлайн магазин, обикновено уеб дизайните за онлайн продажба са готови за тези неща. Ако нашата печалба е от афилейти линкове, май е хубаво да се вижда линкът, който ни дава средства.

Трябва ли твоят клиент да остави контакт?

Аз имам сайтове, които се налага клиентът да ми остави контакт и е една голяма грешка, ако се налага да отиде в друга страница. За това имаме няколко варианта:

Най-лесен вариант е да сложим един линк, с който автоматично се отворя електронната поща, за да ни пишат. По-удобно е, но за мен не е решение. Ако някой иска да го ползва, тези линкове се правят така:

 • mailto:tvoqt@Имейл.com

Друг вариант е да сложиш един формуляр в същата страница. Ако твоят уеб дизайн не ти го позволява, ще се налага да инсталираме плъгина „Contact Form 7“. С този плъгин ще можем да направим един формуляр с полетата, които искаме, с точно информацията, която ни трябва. Тази система я използвах в сайта за „регистриране на фирми ЕООД

Понякога и зависи от дизайна дали става грозен с един формуляр, за това на мен лично много ми харесва да комбинирам този плъгин за контакт с друг плъгин „Easy FancyBox„. Така доста увеличавам съобщенията в сайта, заради че е много удобно за потребителя и за нас.

Комбинацията между двата плъгина работи така:

Тук сложих едно голямо зелено копче, което обръща много внимание (зелено и синьо ще го натискат повече, червеното е цветът за забранено и по-трудно ще го натискат)

Копчето, което натиска клиентът

И след като клиентът натиска копчето, се отворя този прозорец, в същата страница, с нашия формуляр:

contact form 7

Така клиентът ми праща точно информацията, която ми трябва, без да се налага да ходи в друга страница.

Инсталацията на това копче е лесна, можеш да използваш „Contact Form 7“ или формуляр на контакт, който е в плъгин Jetpack.

 1. Инсталираш формуляр за контакт.
 2. Инсталираш плъгин „Easy FancyBox
 3. Нагласяваш един нов формуляр и ще получиш един кратък код или „short code“ → [contact-form-7 404 "Не е намерен"]
 4. В страницата, която искаш да се отвори този прозорец при натискането на линка, отиваш на „Text“ и оставяш следващия код:
<a href="#contact_form_pop">Натисни тук</a>

<div style="display:none">
  <div id="contact_form_pop">
    [contact-form-7 404 "Не е намерен"]
  </div>
</div>

В  това, което поддчертах, трябва да сложите кратък код от вашия формуляр на контакт, който сте създали в степ номер 3.

Колко време стои един потребител в тази страница?

Можеш да погледнеш в „Google Analytics“ колко време стоят потребителите на всяка една страница, ще видиш, че много малко, тогава с това време, трябва той да намери точно, което иска и да става клиент.

Тогава, много внимателно погледни как изглеждат твоите текстове и се сложи на неговото място.

Ако ти не си сканирал тази статия:

 1. Върни се в горната част.
 2. Погледни какво би разбрал един потребител, който я сканира.
 3. И кажи ми дали информацията е подредена и лесна да се намира с това, което маркирах.

Аз също съм такъв, ползвам бързо Интернет и предпочитам да затварям една страница, отколкото да имам търпение и да търся вътре. :)

Тогава, ако още не си се регистрирал в моя блог, имаш 2 врианта:

 • Да се върнеш горе и да се регистрираш.
 • И за тези, които са както мен, да се регистрират тук.

Регистрация в блога на Нико Рока.

Взех кода на този формуляр от джажите и може да не работи, ако не работи,  кажете. ;)

Как ползват интернет домашни любимци?

Домашни любимци в интернет

Трудно ще имаме една поръчка от едно коте и за това никога не съм анализирал как домашните любимци използват интернет, но поради каквото виждам в тази снимка, те доста активно натискат екрана и много се забавляват. :)

Никога няма да разберем и да анализираме всички потребители на един сайт.

 • Има хора, които ползват интернет по един начин, който няма как да се анализира.

Опитах се да оставя още един полезен пост за всички, които имаме сайтове и надявам се да сте разбрали защо хората не купуват в един сайт. Oчаквам да се раздвижите много в Интернет и да си вземете една ЗАПЛАТА ОНЛАЙН.

Казвам се Нико Рока и кирилицата ми е включена за всеки един от вас :)

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 6 Comments

 1. Здравей, Нико, искам да те поздравя за блога ти! Наистина начинът, по който разказваш, е много лесен за разбиран, много интересен, забавен и обесняваш много сложните неща на хора като мен, които не разбират нищо. Продължавай все така, ще следя с интерес твоите статии.
  Поздрави Росен Петров

  1. Здравей Rosen
   Много се радвам че ви хареса Заплата Онлайн и че намерите понесла информация. 🙂
   Скоро получих един Имеил от един четител на Заплата Онлайн, тя ме поздрави защото много лесно е разказано всичко, и аз и отговорих, – Да лесно го разказвам всичко, защото на Български не си знам трудните думи 🙂
   Много поздрави и до скоро.
   Нико

 2. Здравей! Наистина полезна и изчерпателна информация. Разбира се има още много начини за монетаризиране на уебсайт и различни бизнес модели.
  Поздрави за статията.

 3. Здравей Нико, много се старая в моят блог. Опитвам се да пиша интересни неща. Искам да те питам наясно ли си как да направя така, че да се виждат реклами на Гугъл, а и да получавам приходи? Свързана съм с АдСенс. Имам канал и в YouTube и той е свързан с AdSens- там няма проблем, но защо не мога и блога да включа? Къде греша?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top