skip to Main Content
Хората не купува в сайта
Много често се случи да имаме много посещения в един сайт но никой не купува

Когато използваме интернет, много бързо искаме да намерим информацията, която търсим. И ако един потребител трябва да чете повече от 2 страници, за да стигне на целта, има голям процент възможност да загубиш продажбата.

Хората сканират статията в Интернет и сърфират с мързел

Хората не четат, сканират текстове

Какво правим, когато търсим нещо в Интернет?

 1. Отворяме Google.
 2. Пишем нашите ключови думи.
 3. Отворяме първите 5 резултата.
 4. Разглеждаме първата страницата, която сме отворили до последната, за да намерим каквото искаме.

Какво да направя, за да купуват в моя сайт?

Искам да ви кажа, че ако един потребител не намери още с първия поглед във вашата страница, каквото той търси, тя ще бъде затворена и този потребител ще започне да разглежда следващата. Тогава, за да стоят в нашата страница, трябва да имаме предвид:

 • Лесни текстове.

Хората не четат, сканират. Ако знаем това, тогава можем да направим текстовете, които са лесни да се сканират и така, с един поглед, ще намери, каквото той търси.

 • Да намери лесно информацията, която търси.

Това винаги зависи от това какво говорим и ключовите думи, които той е сложил в търсачката. Например с тези ключови думи, каквото потребителят иска да види с първия поглед е:

 1. Кола под наем София: 1-. Снимка на колата. 2-. Цени. 3-. Къде се намира фирмата (картинката). 4-. Телефон за контакт.
 2. Подарък за жена: 1-. Снимка. 2-. Цена. 3-. Време за доставка. 4-. Плащането.
 3. Почивка Банско: 1-. Снимка на хотел и стаята. 2-. Цена. 3-. Къде се намира хотелът. 4-контакт 5-. Времето.

Това не означава, че не трябва да сложим подробности. Сигурно, че ако един търси една кола под наем, на втори поглед ще чете: условията, депозит и т.н., но това, както казах, е вторият поглед и не трябва да го ремаркираме толкова. Може да е с по-малки букви и да не обръщат толкова внимание (детайлите не трябва да разсейват потребителя от това, което търси при първия поглед). Ако той е на втория поглед, вече имаме голям шанс да стане наш клиент.

 • Всичко в една страница.

Потребителите не разглеждат повече от 2 страници.

Всичко, което сме говорили в предишния степ (стъпка), би трябвало да е в същата страница, до която стига потребителят. За мен грешно е, когато се налага, например, за да контактуват с нас, да отиват в друга страница.

За да е рентабилен сайтът, клиентът винаги трябва да го насочваме към където получаваме пари.

Ако е един онлайн магазин, обикновено уеб дизайните за онлайн продажба са готови за тези неща. Ако нашата печалба е от афилейти линкове, май е хубаво да се вижда линкът, който ни дава средства.

Трябва ли твоят клиент да остави контакт?

Аз имам сайтове, които се налага клиентът да ми остави контакт и е една голяма грешка, ако се налага да отиде в друга страница. За това имаме няколко варианта:

Най-лесен вариант е да сложим един линк, с който автоматично се отворя електронната поща, за да ни пишат. По-удобно е, но за мен не е решение. Ако някой иска да го ползва, тези линкове се правят така:

 • mailto:tvoqt@Имейл.com

Друг вариант е да сложиш един формуляр в същата страница. Ако твоят уеб дизайн не ти го позволява, ще се налага да инсталираме плъгина „Contact Form 7“. С този плъгин ще можем да направим един формуляр с полетата, които искаме, с точно информацията, която ни трябва. Тази система я използвах в сайта за „регистриране на фирми ЕООД

Понякога и зависи от дизайна дали става грозен с един формуляр, за това на мен лично много ми харесва да комбинирам този плъгин за контакт с друг плъгин „Easy FancyBox„. Така доста увеличавам съобщенията в сайта, заради че е много удобно за потребителя и за нас.

Комбинацията между двата плъгина работи така:

Тук сложих едно голямо зелено копче, което обръща много внимание (зелено и синьо ще го натискат повече, червеното е цветът за забранено и по-трудно ще го натискат)

Копчето, което натиска клиентът

И след като клиентът натиска копчето, се отворя този прозорец, в същата страница, с нашия формуляр:

contact form 7

Така клиентът ми праща точно информацията, която ми трябва, без да се налага да ходи в друга страница.

Инсталацията на това копче е лесна, можеш да използваш „Contact Form 7“ или формуляр на контакт, който е в плъгин Jetpack.

 1. Инсталираш формуляр за контакт.
 2. Инсталираш плъгин „Easy FancyBox
 3. Нагласяваш един нов формуляр и ще получиш един кратък код или „short code“ →

  Грешка: Формулярът за контакт не е намерен.

 4. В страницата, която искаш да се отвори този прозорец при натискането на линка, отиваш на „Text“ и оставяш следващия код:
<a href="#contact_form_pop">Натисни тук</a>

<div style="display:none">
  <div id="contact_form_pop">
    

Грешка: Формулярът за контакт не е намерен.

</div> </div>

В  това, което поддчертах, трябва да сложите кратък код от вашия формуляр на контакт, който сте създали в степ номер 3.

Колко време стои един потребител в тази страница?

Можеш да погледнеш в „Google Analytics“ колко време стоят потребителите на всяка една страница, ще видиш, че много малко, тогава с това време, трябва той да намери точно, което иска и да става клиент.

Тогава, много внимателно погледни как изглеждат твоите текстове и се сложи на неговото място.

Ако ти не си сканирал тази статия:

 1. Върни се в горната част.
 2. Погледни какво би разбрал един потребител, който я сканира.
 3. И кажи ми дали информацията е подредена и лесна да се намира с това, което маркирах.

Аз също съм такъв, ползвам бързо Интернет и предпочитам да затварям една страница, отколкото да имам търпение и да търся вътре. :)

Тогава, ако още не си се регистрирал в моя блог, имаш 2 врианта:

 • Да се върнеш горе и да се регистрираш.
 • И за тези, които са както мен, да се регистрират тук.

Регистрация в блога на Нико Рока.

Взех кода на този формуляр от джажите и може да не работи, ако не работи,  кажете. ;)

Как ползват интернет домашни любимци?

Домашни любимци в интернет

Трудно ще имаме една поръчка от едно коте и за това никога не съм анализирал как домашните любимци използват интернет, но поради каквото виждам в тази снимка, те доста активно натискат екрана и много се забавляват. :)

Никога няма да разберем и да анализираме всички потребители на един сайт.

 • Има хора, които ползват интернет по един начин, който няма как да се анализира.

Опитах се да оставя още един полезен пост за всички, които имаме сайтове и надявам се да сте разбрали защо хората не купуват в един сайт. Oчаквам да се раздвижите много в Интернет и да си вземете една ЗАПЛАТА ОНЛАЙН.

Казвам се Нико Рока и кирилицата ми е включена за всеки един от вас :)

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 6 Comments

 1. Здравей, Нико, искам да те поздравя за блога ти! Наистина начинът, по който разказваш, е много лесен за разбиран, много интересен, забавен и обесняваш много сложните неща на хора като мен, които не разбират нищо. Продължавай все така, ще следя с интерес твоите статии.
  Поздрави Росен Петров

  1. Здравей Rosen
   Много се радвам че ви хареса Заплата Онлайн и че намерите понесла информация. 🙂
   Скоро получих един Имеил от един четител на Заплата Онлайн, тя ме поздрави защото много лесно е разказано всичко, и аз и отговорих, – Да лесно го разказвам всичко, защото на Български не си знам трудните думи 🙂
   Много поздрави и до скоро.
   Нико

 2. Здравей! Наистина полезна и изчерпателна информация. Разбира се има още много начини за монетаризиране на уебсайт и различни бизнес модели.
  Поздрави за статията.

 3. Здравей Нико, много се старая в моят блог. Опитвам се да пиша интересни неща. Искам да те питам наясно ли си как да направя така, че да се виждат реклами на Гугъл, а и да получавам приходи? Свързана съм с АдСенс. Имам канал и в YouTube и той е свързан с AdSens- там няма проблем, но защо не мога и блога да включа? Къде греша?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top