skip to Main Content
сео оптимизация на снимките
как да оптимизираш една снимка

Сега ще говорим как да оптимизираме една снимка в Google Изображения, за да излиза на първите позиции. Първо ще обесня защо е важно да обръщаме внимание на снимките и какво трябва да направим, за да излизат нашите снимки на първите позиции в търсачката.

Много хора, когато търсят нещо в google, използват изображения, това можете да го видите в следваща снимка, която ви оставям.

google изображения
google използва изображения

Това е анализ на сайта за строителство, който имам в Испания, тук можете да видите, че голямата синя част е частта на изображенията, а на зелено- web, това ни показва. че повече хора търсят информация по снимки, отколкото в web. За това е важно да оптимизираме снимките в нашите сайтове, за да излизат колкото може по- нагоре. Тогава аз ще се опитвам да оптимизирам следваща снимка.

Сео оптимизация на една снимка – как да го направя

Сео оптимизация на снимки
Как да направя сео оптимизация на една снимка?

Ключовите думи, които избрах, са „Сео оптимизация на снимка„, ако потърсите в google изображения с точно тези думи, след като google индексира този пост, би трябвало да излиза тази снимка. Сега ще видим какво съм направил в блога, за да я оптимизирам. Всичко, което разказвам за Seo е „On page“, това означава, че ще говоря само какво съм направил в моя блог, за да я оптимизирам. Ако искаш информация за Сео оптимизация с линкове,можеш да погледнеш този пост за линкове , също е много важно.

След като сме направили анализ  какво търсят хората в Интернет и ни е ясно с какви ключови думи искаме да оптимизираме снимката, стъпки, които трябва да направим, са следващите:

1-Размер на снимката.

Ако вземем една снимка, заснета с фотоапарат, тя е  много голяма за един сайт.

Един фотоапарат за 8 мега пиксела, снимката, която този апарат прави, горе- долу е от 1,7 или 2 мегабайта и  зареждането в сайта може да стане много бавно. Хубаво е да ги изрежем с Paintbrush на размер, който може да ни подходящ за нашия сайт. В един пост на Заплата Онлайн използвам максимум 600 x 4xx, по- широки от 600, снимката се появява към дясното меню.

За да намалиш размера на снимката с Paintbrush трябва да:

Отворим снимката с Paint

размер на снимка
как да намалиш една снимка с пейнт

Натискаме „Resize“ , после Pixels и слагаме подходящ размер за нашия сайт и след това натискаме Save

използване на пейнт
използване на пейнт за намаляване на размера на една снимка

Снимката вече е на подходящ размер, но може да се намели още повече.

2-. Намаляване на мегабайта без да загубим качеството.

Освен да оставим снимката на размер, трябва да намалим мегабайта, за да се зарежда бързо нашият сайт, за това ще използваме един безплатен инструмент, който се казва http://www.smushit.com/,  качваш снимките, с инструмента ще ги намалим и ги теглим. Понякога ме мързи, но са само 5 секунди за това.

Отворяме линка Uploader, за да качим снимките в smush.it и избираме снимките

снимки с smushi
Намаляване на мегабайта без да загубим качеството

Снимките вече са готови за сваляне, само трябва да натиснем „Download Smushed Images“

Download Smushed Images
Сега можем да си теглим снимките от Smushed

3-. Промяна на името на файла.

Как да промени името на един файл
Промяна на името на файла

Когато си имаме файла в компютъра, е време да променим името на файла, натискаме два пъти с копчето на мишката, за да променим името на снимката, тук трябва да използваме ключовите думи, които сме избрали. След това снимката е готова, за да я качим в нашия сайт.

4-. Качваме снимката в сайта

сео оптимизация на снимки
копчето за качване на снимките

След като натиснем това копче, се появява едно меню, за да изберем файла от компютъра, аз си го имам на испански и ми излиза „Seleccionar Archivos“, след това търсим файла и го качваме.

как да качим една снимка в сайта
качване на файл в сайта

4-. Пишем всички полета „Alt“

Сега ще ни излиза опцията да пишем на тези полета, ако погледнеш, аз съм използвал моите ключови думи, но са написани по различен начин, направи същото с думите, които ти си избрал.

Пишем всички полета "Alt"
как да направя сео оптимизация на едн снимка

След като снимката е качена, натиснете върху нея и след това върху това копче и повторете същото на тези първи 3 полета.

полета "Alt"
полета „Alt“ на една снимка

Погледни как го направих

полета "Alt" сео за снимки wordpress
полета „Alt“

5-. Текстовете трябва да са близо до снимката.

Погледни по- нагоре снимката, която се опитвам да оптимизирам и ще видиш , че съм писал едно заглавие на „H2“ с ключовите думи „Сео оптимизация на снимки“ и в текста отдолу пак се повтарят. С всичко това google вече знае за какви думи става въпрос и изображенията са малки и бързо се зареждат.

Ако в един пост използвате много снимки както например този, хубаво е да качвате снимките в други места, както „Facebook, Google Plus, Twitter, итн“ след като са в тези други сървъри, натискаш върху изображенията с дясното копче от мишката и после „View Image“ , взимаш URL отгоре, за да добавиш снимките в поста както URL.

URL ot snimkata
Така ще вземаме една снимка от друг сайт

За да добавите снимката от URL, както стъпка номер 3,  само избирате „Insertat desde URL“

как да кача снимките в блога и как да ги оптимизирам
качване на файл в сайта

В този блог само качвам най- важните снимки и другите, които не са толкова важни, ги качвам в един албум в Google + и оттам ги позлвам за постове. Така, когато някой отвори моя блог , хостингът, в който се намира Заплата Онлайн, не се натоварва толкова и информацията идва от различни места. Ако погледнеш страницата за уеб дизайн, ще видиш много снимки и са в други места, не в хост на Заплата.

Надявам се да оптимизирате вашите сайтове и да получавате много посещения, така ако използвате афилйеити програми, ще ви се увеличават приходите от вашите сайтове.

Ако си имаш един блог или сайт,  регистрирай се в горната част и ще получиш по имейла съобщения всеки път, когато публикувам един пост в Заплата Онлайн и за да стигне до повече хора,  натисни +1 в социалните мрежи

Аз съм Нико Рока от zaplataonline.com и кирилицата ми е включена за всеки един от вас.

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 6 Comments

 1. Здравей, Нико,
  Имам въпрос за alt текстa на снимка. Трябва ли, може ли всички снимки в даден пост да са с едно и също alt описание?
  Поздрави

  1. Здравей Катя.
   Много се радвам да ми пишеш от ново. 🙂
   Гугъл за сега не може да види снимки, и едно нещо което оцени какво има в тази снимка е етикета „АТЛ“ в една снимка.

   Аз ако имам различни снимки в една статия, сложа различни ключови думи който искам да ми покажа търсачка в „АЛТ“
   И така снимките не само участват за същата ключова дума.
   Ако има други въпроси пиши ми пак.

   Поздрави
   Нико

 2. Нико, здравей, искам да те попитам как се маха meta информацията от снимките и това помага ли за по-добро класиране в резултатите. Благодаря за отделеното време. 🙂

  1. Здравей Пешо.

   Извинявай много за закъснението, точно сега намерих коментар в кошчето за СПАМ.
   Когато снимката е в една статия, когато я качваш, ти се появяват всички полетата, ако не искаш нищо в полето мета информация, само трябва да я махаш.
   От другата страна всяка една снимка може да има един текст с всички етикети и полетата който има една обикновена статия, за да промениш това, иди в изображение, натисни „редактиране“ и там управляваш всялата информация.

   Имаш ли плугина SEO by Yoast?

 3. Здравей Нико,
  Много ми харесва твоя блог и те поздравявам. Радвам се че има такива хора като теб, които с радост споделят с другите опита си. 🙂
  Аз направих сайт за картини, който е на joomla, не мога да кажа че разбирам много.
  В него има и пазарска количка. Тези снимки от количката не излизат в Гугъл. Намалила съм резолюцията но явно нещо не разбирам с ключовите думи. Картините имат и заглавия например: Лятна разходка – масло върху платно 50/60
  Благодаря ти предварително, ако имаш идея какво да променя. 🙂

  1. Здравей Жени.

   В момента най важно за гугъл са текстове и виждам че нямаш текст на продуктите.
   Добави едно дълго описание в продукта и погледни дали си подобрила позиции в търсачка.
   Поздрави
   Нико

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top