skip to Main Content
Маркетинг онлайн
Как съм живял един месец без маркетинг

В момента пиша тази статия, след като изкарах един месец в едно малко българско село. Много неща забелязах в отношението на хората и открих един нов начин на живот без маркетинг, това ме накара да си дам сметка  какво е маркетинг и как влияе върху хората. Накратко: това, което открих, е:

Един месец имах всичко!!

Колко е хубаво, когато имаш всичко !!

Ходих на работа, купувах си за ядене в един малък магазин за хранителни стоки, изобщо не пусках телевизията и спря да ми влияе градският живот през този месец. От нищо не се нуждаех през този период. Спестих пари и получих приходи от Заплата Онлайн. Този месец можах да спестя и да се занимавам, с каквото на мен ми харесва.

Миналата седмица ходих в София и влязох в един МОЛ, видях, че имат страхотни таблетки с клавиатура, видях страхотни дрехи, нови телевизори и после си помислих:

!!Колко неща ми трябват!!!  (искам тази хубава таблетка, за да мога да пиша в блога, когато пътувам)  :(

Но какво става, до сега съм писал в блога без да имам тази таблетка, предния месец имах всичко. По някакъв начин са ми продали идеята, че ако имам тази таблетка, ще ми улесни живота и ще съм по-щастлив, така се чувствах, когато си взех последния фотоапарат. И ето как става:

 1. Трябва ми фотоапарат.
 2. Започвам да разглеждам фотоапарати. (Когато ги разгледах, вече осъзнаваш, че ти трябва един фотоапарат и не можеш да се откажеш и голяма част от хората си купуват).
 3. Преценяваш условията на всички модели и гледаш кой се адаптира към твоя джоб.
 4. Опитваш се да се откажеш или да търсиш една причина, за да не го вземеш.
 5. Започваш да си представяш какво ще снимаш и колко ще ти е готино с този фотоапарат.
 6. Той ще промени начина ти на живот.
 7. Ще го вземеш следващото лято за ваканцията, ще направиш албум и т.н.
 8. Купуваш го и стигаш вкъщи, без да четеш условията, започваш да го зареждаш и да го ръчкаш.
 9. Гълташ това парче щастие, след покупката.
 10.  Носиш го един месец в чантата и правиш 10 снимки.
 11. Оставяш го в чекмеджето и продължаваш да снимаш със смартфона.

Преди да си го купя бях наистина много щастлив, представих страхотни екскурзии, които ще снимам с този фотоапарат, май бях по-щастлив, когато ги разглеждах, отколкото след покупката.

Какво е Маркетинг?

Маркетинг

Маркетинг са анализи и техниката, които се използват, за да продават продукти, дори да не се нуждаеш от тях. Не знам по дяволите какво са направили с мен, но сега вече се нуждая от тази таблетка с клавиатура, която видях в Метротехнополис, ¡¡¡Ужас!!!. Ако си тази фирма и ми даваш тази таблетка, ще ти сложа линк тук. Ааа…! И не забравяй клавиатурата!

Това не е бил шантаж заради нуждата на една компания, която иска да оптимизира един сайт чрез линкове, не е маркетинг!

Гледал си реклами по телевизията, нали? Например: рекламата на Coca-Cola.

Реклама на Coca-Cola

Една маркетингова кампания трябва да изразява:

 • Начин на живот.
 • Че ще бъдеш различен (преди да си купим нещо си представяме как ще ни обожават и ще обърнем внимание с този нов продукт.)
 • Че е полезно за семейството и за средата ти.
 • Че е решението на твоите проблеми и нужди. (не го увеличавам, но след като разгледах фотоапарата, нямах друг проблем, освен че нямам един хубав фотоапарат).
 • и т.н.

След като си го взех, си махнах това голямо напрежение, което ми предизвикваше цялата история и гълтах това парче щастие за малко.

Както една дрога бе !!!

Искам да пусна една маркетинг кампания за моите продукти!

Продажба на продукти

За тези, които се нуждаят от една професионална кампания за маркетинг, е по- добре да контактуват с професионални фирми. Най- важното е да следваш твоя базар и да фокусираш тези маркетинг кампании точно за публиката, която може да ти купува продуктите. Компаниите ще измислят как да открият нуждите на тези хора и как твоите продукти ще им оправят живота, както моя фотоапарат,  който е във шкафа. :)

Моето хоби е Онлайн Маркетинг. С това искам да ви кажа, че не съм експерт, но тук ще дам няколко важни неща.

Закон 1 за маркетинг: Трябва да ти вярват! Трябва какво??

Един каталунец ходил в Las Ramblas de Barcelona и монтирал един малък щанд с една табелка, на която пишело „Продавам монети от 10 сентима за 9 монети от 1 сентим, тоест купувачът получава 1 сентим. Дори да е вярно и да минават много хора там, не продал нито една монета, защото не вдъхва доверие. За това първият закон: дори да пускате страхотни кампании и оферти, трябват да вдъхват доверие.

Закон 2 за Маркетинг: Философията.

Тук искам да спомена клиенти на Honda: хората, които си купуват Honda, не купува само една кола! Те купуват и живеят с една философия и най-вероятно няма да сменят никога марката на колата си.

Закон 3: Съобщение

При всяка една маркетингова кампания има едно съобщение, което ни идентифицира и в него се крият други идеи, които подсъзнатетлно подтикват клиентите да ни купят продукта и да ни различават от други марки.

изкрито съовщение в маркетинг

Например в Заплата Онлайн се опитвам да:

„Казвам се Нико Рока и кирилицата ми е включена“

Закон 4 за Маркетинг: Цените, скъпи или евтини?!

Нито скъпи, нито евтини! Приятелката ми продава онлайн страхотни комплекти за жени ! Тя купува много и качествени неща. Това, че купува на едро голямо количество, цените са евтини, но цената, на която ги продава в сайта, не са заради това, което иска да получи, а заради пазара и маркетинг кампаниите.

Маркетинг бижутерия онлайн

Пр.: Тя купува един страхотен комплект за жена на 30 лева, но ако един мъж иска да си вземе подарък за рождения ден на приятелката си, ако много я обича, обикновено цената, която голямата част от хората са готови да харчат, е между 60 лв и 100 лева.

Ако цената на този комплект е 35 лева, няма да го продава като подарък, защото изглежда некачествено или просто не е в този интервал между 60-100 лева за подаръци в България.

Същият продукт на 60 лева, ще се продава повече както подарък, тогава понякога да продаваш евтино, не ти помога много.

Закон 5: Влизаш в ситуацията.

Ако търсиш маркетингови техники по Интернет, ще намериш много хора, които разказват по-добре от мен какво е това, но знаеш ли защо ще ми вярваш повече на мен, отколкото на другите??

– Защото вероятно ти също имаш едно чекмедже, пълно с много важни глупости, които си купил, за да си по-щастлив. Имаш ли фотоапарат в чекмеджето?? Обещавам ти, че таблетката ще я ползвам всеки ден и няма да бъде в чекмеджето! :)

Други закони: има и много други неща, които използват върху нас тези маркетинг кампании; най- хубавото е, ако имаш един магазин, да следваш професионалните реклами, така ще си даваш сметка как искат да грабнат клиента.

В онлайн маркетинг

Ето тук е моята сфера. За онлайн маркетинг вече мога да разказвам много неща, тук е малко по- различно.

На първо място всичко, за което сме говорили, се прави чрез социалните мрежи и блогове. Останалата част е това, с което се занимавам аз в моето хоби.

С какво се занимавам аз както хоби??

Аз се опитвам да съм точно до човека, който се нуждае от един продукт и получавам пари от това. Ако искаш подробна информация за това, хубаво е да четеш от началото до края този блог и после да се регистрираш, така ще ти пратя по имейл всичко, което не мога да публикувам тук.

Един пример за това е този сайт, в който продавам контакти на една счетоводна къща за хората, които търсят в google „Регистрация на ЕООД“. Ако погледнеш всички клипчета, които направих, ще видиш как направих сайта.

В ZaplataOnline.com също го използвам, за да получавам пари чрез афилейти програми и Интернет комисионни. Публикувам колко получавам от блога си и как съм ги получил, например:

За всеки блогър, който логвам в тази платформа, поучавам 1 лев. Страницата за афилейти линкове не е много рентабилна, дори да е много нагоре в google. Заради статията “ Как да спечелиш един iPhone 5 „, регистрирам доста хора. В тази статия използвам агресивен маркетинг и хората си мислят, че п0лучавам пари с полетата, а аз ги получавам с регистрирането в тази страницата. Освен това е необходимо да се регистрираш в сайта на „2 лева“, за да участваш в тази кампания за телефона.

Не разбирам защо не подаряват една таблетка с windows 8 и клавиатура !!!!!

Казвам се Нико Рока! Благодаря много за търпението, което си имал, за да четеш до края и не знам дали тази хубава таблетка има кирилица!????

Да си я взема ли?? Какво да правя?? Надявам се да ме разбираш и да ми помогнеш с тази дилема, ако не, ще ходя да живея на село.

Казвам се Нико Рока и таблетката ще има кирилица за всеки един от вас! :)

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top