skip to Main Content
Първите степки в един блог
как да започвам моят блог

Сега ще направим един кратък Курс по wordpress за най- елементарните неща от wordpress.

Много хора имат лични блогове. За мен един блог е много по- хубав от социалните мрежи, можем да изразим себе си много повече. Сигурно за много млади хора, които следват в университет или за тези, които се занимават с компютри, не е нужно да изкарат този курс, но моето намерение е да давам пълна информация за всички, които знаят и за тези, на които им е трудно.

Този Курс по wordpress винаги ще съществува в моя блог и винаги ще може да го погледнете отново, ако имате въпроси.

Ако следвате моя блог от начало, сигурно вече сте чели как да създадете блог и как да получавате пари от интернет. Също са много важни инструментите на wordpress, които може да разгледате в менюто Blogger инструменти.

Тогава, ако имате вече блог, започваме!

Курс по wordpress на български от един каталунец.

Знаете ли защо писах това заглавие?? Причината е, че невинаги е лесно да научиш нещо ново, ако сте ползвали wordpress или някаква друга платформа, нормално e да ви е по-лесно, но ако е първият ви блог, ще ви трябва малко търпение, както когато аз искам да пиша на български, че понякога полудявам и прятелката ми няма много време да ми потвърждава всички постове. Ти и аз си имаме нашите недостатъци, но най- хубавото е да се опитваме с най- добро намерение.

Курс по wordpress, категории и етикети,
Курс по wordpress, как да организирам моя блог,

Най-важните неща за админ панела на wordpress

Най- важни неща от админ панел са в дясната страна, ще разгледаме всички части.

 1. Dashboard: мястото, в което виждаме броя на постовете, броя на одобрените и на чакащите за одобрение коментари.
 2. Posts: мястото, където пишем нашите постове
 3. Media Library: Това е мястото за снимки, които могат да се добаят оттук или в самия пост (2)
 4. Links: Тук, ако искаш да показваш линкове в началната страница, например линкове на блогове, които посещаваш и т.н., това е мястото.
 5. Pages: Тук е, където пишеш по- важната информация, погледни главното менюто от моя блог, имам меню „за мен“, меню „инструменти“, най-важните неща от моя блог.
 6. Comments: коментари на хората, които посещават блога.
 7. Appearance: Дизайна на нашия блог
 8. Plugins: Малки програми, които можеш да инсталираш. WordPress дава възможности за всичко и вътре можем да намерим безброй програмки за нашя блог, така го адаптираме към нашите нужди.
 9. Users: Потребителите на блога: тук си ти и ако някой  друг пише в него, можеш да създадеш нов user
 10. Tools:  ако искаш да запишеш цялата информация, е добре да имаш едно копие, можеш да го напривиш в Tools.
 11. Settings: Тук можеш да персонализираш твоя блог.

Не знам как е българската версия на wordpress, аз си го инсталирах на испански, за това да не се объркам, сложих една снимка с червени цифри от 1 до 11.

Задължително в този курс за wordpressе е да се запознаем малко по малко с менютата, с малко търпение и с помощта на форума wordpress.bg ще успеетe да нагласите целия блог.

Сега ще говорим за организацията на това, което ще пишем в блога.

Как да организирам моя блог

Един блог има страхотни инструменти, за да организираме нашата информация.

 • Страници или Pages (5)
 • Постове или Posts (2)

Страницитe ще ги използваме за най-важните неща. Моят блог говори за работа, пари, wordpress и за мен информацията в pages, е много важна. Ако говорите за мода, хубаво е да направите една страница, за да ви опознаят, друга с описание на модата. Ако с обувки получавате голям %, тогава може да направите страница за обувки.

Постовете са както новините, тук е където ще пишем постоянно. Например това, което четете в момента, е един пост. Тези постове можем да ги организираме с категории и етикети.

Как да организирам категориите и етикетите в моя блог

 категориите и етикетите

Нека вземем като пример един вестник за новини: категориите са политика, икономика, здраве, култура, всичко, което обикновено се намира в основното меню, а таговете или етикетите се използват за различните теми.

Етикети и Категории в един блог.

Пр.: ако отида в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и изнеса конференция за маркетинг и нови техники за продажба по интернет, като новина ще бъде в категория „образование“ с етикета Nico Roca от zaplataonline.com.

Друг пример: ако тичам гол на един стадион по време на важен мач, с фланелка, на която пише zaplataonline.com , това като новина в един вестник, ще се намира в категорията „спорт“ с етикет Nico Roca от Zaplataonline.com.

Nico Roca от Zaplataonline.com като етикет може да е на всички категории.

Надявам се да е ясно! Намерението на този пост е  да ви представя кои са първите стъпки в един нов блог. В моя блог първо правя като pages менютата от главното меню, а после организирам целия блог по теми, категории и етикети.

Когато създавате една категория, хубаво е да помислите дали хората ще търсят съответната дума. Аз направих един пост със заглавие „инсталиране на блог“, но се оказа, че хората търсят „създаване на блог“. В wp инструменти оставих link на adwords, инструмент на гугъл, с който можеш да провериш какво търсят хората.

Курс по wordpress на друг eзик

Ако имате въпроси, питайте google.bg, това правя аз. Aко искам в блога да ми излиза опцията „Регистрирай се“ с  email, търся в google „plugin wp имейл“ и ако е на някакъв език, който не разбирам, отивам или в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в Департамент за езиково обучение: ДEO – ИЧС Обучение по български език, чужди езици, компютърни умения; подготовка и провеждане на изпити за международни езикови сертификати; подготовка за една  година, или мога да ползвам google преводач.

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 4 Comments

 1. Браво Нико, мисля да последвам подробните ти съвети и да се пробвам нещо да сътворя. От скоро съм пенсионер и реших, че не е хубаво да бездействам и само да преследвам бабите по градинките :). Дай ми съвет за име на домейна, нещо ми се върти „веселото чичЕ“, нещо за пенсионерите искам да е по-весело.

  1. Здравей, Петър,

   с това начало и аз ще чета твоя блог, вече нямам търпение да започнеш.:)

   За името на домейна зависи на каква тема искаш да говориш. Писах един пост с информация за домейни, в началото на поста има няколко важни неща и най- накрая разказвам как да купиш един домайн със Сео оптимизация (но това е на по- високо ниво), кажи ми темата, която ти харесва и за какво искаш да говориш, а аз ще погледна какво име ще е подходящо за сайта, който искаш да направиш.

   Много се радвам за коментара 🙂

   Поздрави,
   Нико

 2. Купих хостинг и домейн с име – потребителя ми в пощата 🙂 На първо време – трябва ли да купувам и темплейт за тема и дизайн или само с дизайн може да се почне, пък и като ще се уча, ще ми се в началото с по-малко плащане да минавам 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top