skip to Main Content
как да нагласия Wordpress
След инсталация на Wordpress получаваш един блог празен, как да го нагласиш?

Ако си следвал тези инструкции за WordPress инсталиране, създаваш един празен сайт. За хората, които за първи път работят с Wordpress, написах тези инструкции, които трябват да следват преди да започнат да пишат, това е само да разберем как работи WordPress и какво да направим, за да го нагласим.

В този пост постепенно ще видим:

 1. Как да променим езика на админ панела на WordPress и  как да го сложим на Български.
 2. Как да създадем един нов имайл и как да го конфигурираме в Outlook.
 3. Ще направим един нов потребител с нов имейл и ще сложим нашите данни в акаунта.
 4. Инсталиране и промяна на дизайна или на темата.
 5. Инсталация на Плугинс, за да се адаптира сайтът към нашите нужди.
 6. Създаване една нова страница и как да я сложим в менютата в горната част.
 7. Създаване на един пост и как да изтрием автоматични текстове на английски, които ни се появяват.
 8. Конфигурация на блог с Widgets.
 9. Settings  админ Панела

След инсталация на WordPress в хостинга, нашият сайт изглежда така и трябва да го нагласим с WordPress

как да наглася WordPress
След инсталация на WordPress създаваш един празен блог , как да го нагласиш след това?

И сега постепенно ще го нагласим както на нас ни харесва.

1-. Как да променя езика на админ панел – WordPress

Админ панелът на WordPress обикновено е на английски, за да инсталираме български, имаме 2 варианта, или изпращаме един имайл на нашата хостинг компания или си го променяме ние: за да го променим ние, трябва да инсталираме една безплатна програма, която се казва FileZilla и се тегли от тук. Инсталирате я и с потребителското име и парола от Достъп до FTP, който получавате по имейла при поръчката,  влизате в сървъра.

Инсталиране на FTP-Zilla
как да променим езика

Ако искаш да създаваш нов акаунт FTP,  погледни видеото на julian borislavov

Следващото е да си теглиш тези 2 файла и да ги сложиш в /www/wp-content/languages, ако нямаш папката languages, трябва да я създадеш.

 • bg_BG.mo
 • bg_BG.po

тези файлове ще ги намериш тук теглиш си твоята версия и в wordpress> wp-content> languadges ще видиш всички файлове който трябва да прехвърлиш в същата папка от твоят сървър пак в wordpress> wp-content> languadges

Файлът на този принт скрийн е es_ES.mo и es_ES.po, защото е на испански, вие сложете bg_BG.po и bg_BG.mo

bg_BG.po bg_BG.mo
как да променим езика

После отиваме на админ панела Appearance > Editor, търсим файла wp-config.php и където пише define(‘WPLANG’,”), трябва да го оставим така define(‘WPLANG’,’bg_BG’); оттук нататък вече имаме нашия сайт на български.

2-. Създаване на нов имайл и конфигурация в Outlook

Във видеото ще видите инструкциите от нашата хостинг компания за това как да конфигурираме имейла

 3-. Нов потребител в Нашият сайт.

С WordPress Инсталацията автоматично ни дава потребител админ, аз ппрепоръчвам да създаваме един нов потребител с нашето име и нов имайл, който създадохме в предишната стъпка, за това отиваме на следното:

 • Users > New User > слагаме нашите данни и на долната част избираме User както администратор и след това го създаваме.
 • Отиваме пак на Users и вече можем да видим новият потребител, натискаме Edit и допълваме всички данни.

Сега вече можеш да излизаш от акаунта на админа и да влезеш отново в админ панела с нов потребител,  User админ вече можеш да го изтриеш.

 4.- Промяна на дизайна

Дизайните или темите на WordPress се управляват от дясното меню Appearance > Temas. Ако купуваш един уеб дизайн от тук , след поръчката ще получиш един файл, отиваш в „Install thems“, качваш файла, инсталираш го и го активираш, ако не искаш да харчиш пари с един дизайн, можеш да си избереш един неплатен в Resents, Избираш > натискаш „Install Now“ и го активираш. След като го активираш, ще видиш как се променя лицето на твоя сайт.

бг theme WordPress
как да променим дизайна на сайта

Там където на мен ми се появява на испански „Administrar Temas“,  е мястото,  където можем да активираме дизайна, който сме избрали.

5-. Инсталация на Плугинс – WordPress

Тези плугинс са малки програми, с които можем да направим сайта както ни хареса, например:  в лявата страна на Заплата Онлайн имам полето за регистрация, това е един плугин, който инсталирах и активирах. Тогава сега е време да отидем на админ панел > Plugins > Нов плугин и започваме да търсим тези малки апликации, които ни трябват, аз задължително си имам следните плугинс:

 1. Pretty Link Lite: За да скрием нашите афилейти линкове и така ще продаваме повече.
 2. Simple Facebook Plugin: за да си сложим кутията на Facebook от едната страна, това се управлява от Appearance > widgets
 3. WordPress SEO by Yoast: Помага ни със сео оптимизация, за да получаваме повече посещения от Google.
 4. WP Smush.it: Намалява снимките, за да не са тежки и така  сайтът се зарежда по- бързо
 5. Social Sharing Toolkit: За да се появи +1 в социалните мрежи.
Разширениия WordPress
как да си инсталирам апликации в блога

Има и много интересни плугинс, но тези са най- важни за мен.

6-. Как да създадем една нова страница и как да я сложим в менюто.

Преди всичко искам да ви припомня разликата между страница и пост, една страница е по- статична информация, в блога Заплата Онлайн имам следните страници:

За да създадем една страница, отиваме на „Pages“ > New Page , Оттук нататък пишем един „Title“ и надолу пишем текста, най- накрая публикуваш страницата и готово.

Следващата стъпка е да сложиш тази страница в менюто, това се прави от:  Appearance > Menus и в лявата страна слагаш страниците, които искаш да се появяват в менюто.

wordpress менюта
как мога да сложа страницата в менюто

Можеш да си играеш с това меню: ако сложиш една страница по назад, към лявата страна, когато минеш с мишката върху горната страница, ще се отвори като един прозорец.

7-. Създаване на пост

За да създадем един пост, е същата процедура, когато създаваме страница, но се прави от админ панела > Пост > New Post. Разликата, която има един пост е, че ни позволява да изберем категорията и етикетите, натисни тук за повече информация за категории и етикети > Най- накрая го публикуваме.

Статия и Страница
какво е пост и как да го напиша

Един пост трябва де има не по-малко от 300 думи, натисни тук за информация за текстове. След като си създал първия пост, вече можеш да изтриеш този, който пише „Hello World“

 8-. Конфигуриране на блог с „Widgets“

Widgets са тези малки прозорци, които излизат от лявата страна на блога, както Регистрация, Категории и т.н. Това се наглася от Appaerance > Widgets, имаме голям избор, вземаме ги и местим  прозорците от дясната страна.

Джаджи
какво са widgets и как да ги нагласим

9-.settings на админ панела

В тази част на админ панела има безброй функции, които можем да нагласим, това  зависи от това как ни харесва или какво ни трябва, четете внимателно и помислете как да нагласите всичко, аз оттук самомога да ви предложа в Permalink Settings да избирете Post name, с тази опция, когато някой влиза в един пост, ще се появява така:

http://zaplataonline.com/името-на-поста-който-пишете

Пермалинк URL
пример как да нагласим админ панела

Това ще ви помогне със сео оптимизацията.

И така, накратко исках да разкажа какво трябва да направим, за да нагласим сайта, след като сме направили поръчката на хостинга. Много хора, които не са експерти, могат сами да си купят хостинга, да си инсталират WordPress с инструкциите, които дадох в блога Заплата Онлайн, а сега вече давам и инструкции как да си го нагласим.

Това е само първата версия, ако нещо не ти е ясно или просто липсва информация, остави един коментар в този пост и ще го добавя ;) Става, нали? Така малко по малко и с вашата помощ ще имаме всички инструкции, за да си имаме един сайт за по- малко от 100 лева.

Ако ти е било ясно и интересно и те интересува информацията, която пиша, можеш да се регистрираш в блога, само да добавиш имейла си отгоре и готово, после ще получаваш имейл с най- интересните постове, които пиша в моя блог Zaplataonline.com.

Казвам се Нико Рока и кирилицата ми е включена за всеки един от вас. :)

 

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 14 Comments

 1. Привет, една питанка за кирилицата. Файл bg_BG.po не се сваля, а се отваря, аз го копирах в notepad и го сейвнах с това име, като зададох опция unicode, но не съм го копирал на сайта, все още. Така ли трябва да се постъпи?

  1. Здравей Петер.
   Получи се една грешка, фаилове на Български ще ги намериш тук:
   http://bg.wordpress.org/releases/
   теглиш твоята версия и в папката wordpress> wp-content> languadges ще намериш файлове на Български който трябва да добавиш в същата папка в сервера през FTP.
   Ще се опитвам да управия поста.
   Мерси много.
   Нико

 2. И още един въпрос. Имам уърдовски файлове /разкази/, които искам да кача на сайта и да ги ползвам като блогове. Възможно ли е и в коя папка трябва да се качат, като към тях идеята ми е да направя линкове от даден блог.

  1. Ако искаш да използваш текстовете, отвори уорд файла копирай текста, пеист в един нов notepad, копираш пак текста от notepad и пейст на един нов пост.
   Кажи ми дали става така.

 3. „Мерси много.
  Нико“

  Първата българска дума, която новоназначения в България френски посланик научил, била – мерси 🙂
  Нико, а защо не получих в мейла си твоят отговор, мислех, че празнуваш и не гледах в сайта ти, а отварях мейла, ама там – няма никой …
  Във връзка с Word-файлове, в блога има икона „Paste from Word“, понеже ги имам разказите в една папка, мислех да ги метна на сайта и от там от блог – да имам линк към тях, но май няма да стане.
  Ако се работи не със собствен сайт, а през WordPress.com, там май има работа с външни файлове, тук било по-трудоемко 🙂

  1. Петер Здрасти 🙂
   За коментари ще продавам плугин Subscribe To Comments, След докато пишеш един коментар ще излиза опцията да се регистрираш и да получаваш съобщения с отговор.
   За Word-файлове няма да стане, ако не ти е удобно да го добавиш както един пост, трябва да отвориш Word-файлове който имаш после Save as и го пазиш както PDF. После тогава можеш да ги качваш както качваш снимките. Пробвай и кажи ми дали става така.
   Поздрави Нико

 4. Привет, още по тази тема.
  По т. 1 – установяване WordPress на български език. Това сега го научих и бързам да го споделя. Тук веднага от Плъгини — може да се потърси плъгин- „wptb language“,(без кавичките се търси) който добавя в езиците и Български език, така, че вашият WordPress започва да изглежда и говори на български език. Може би и някои други езици добавя … 🙂

  1. Мерси много за Информация Петър 🙂
   Не познавам този плугин, аз винаги променя файловете. Но с този вариант който ти казваш сигурно че е много по лесно.
   Поздрави.

 5. Статията ти е много интересна! Започнах да оптимизирам своя блог, който е съвсем в началото. Благодаря за цялата информация!

  1. Здравей Роси,
   Радвам се да намериш полезна информация в Заплата Онлайн, ако е в началото точно сега публикувах един пост който може да те интересува:
   Как да пиша една статия в един WordPress блог.
   Ако имаш време регистрирай се в блога и ще получиш информация за да раздвижиш твоят сайт след докато инсталираш всичко.
   Поздрави
   Нико Рока

 6. Здравей, Нико! Аз съдадох сайт, посочен е в информацията при регистрацията. Искам една от страниците да бъде във вид на блог, да прилича на публикациите и коментарите във Фейсбук. Ще чета редовно новостите в блога ти и ако това включване с коментар-въпрос ме регистрира автоматично – ще ги получавам в пощата си, нали.

  1. Здрасти Силвия.
   Много се радвам да следваш Заплата Онлайн.
   Това което ме питаш не съм го сложил в тази статия защото всеки един дизайн е различен, тук ще ти оставя тези инструкции да видим дали успеем да нагласим страницата „блог“

   1-. Когато си в меню Админ на твоят сайт, натискаш тук:

   2-. В горната час „черната“ ще видиш редактиране, натискаш го и отиваш на редактиране на страницата на блог.

   3-. В дясната страна ще видиш един прозорец както снимката, в „Template“, Сложи го на блог.

   4-. След това, отиваш на настройки > четене и на пример сложиш:

   След докато правиш всички това би трябвало да се вижда както един обикновен блог, ако не е така остави още едно съобщения и ще го пробваме по друг начин.

   Много се радвам когато мога да помогна на страхотни проекти както твоят. 🙂

   Кажи ми дали е станало.

   Поздрави

   Нико Рока

 7. Привет и от мен, бих желал да попитам следното нещо

  Имам готов хостинг + домейн. Имам и тема, която съм избрал да използвам. Бих желал, да разбера как да настройвам слайдващите се снимки и новини към тях. Предварително благодаря – > примера, който искам да дам

  http://prikachi.com/images.php?images/367/8221367q.jpg – > Ето нещо подобно бих искал да променям и да пиша новини по него !

  Благодаря предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top