skip to Main Content
Блог инсталиране Wordpress.org
инсталиране Блог стъпка по стъпка

За да можеш да спечелиш пари от Интернет с един блог, аз винаги препоръчвам wordpress.

WordPress е една безплатна платформа, която дава възможности за всичко. Кодът на WordPress е отворен и много хора работят с него, има също неограничен брой дизайни и пулинги (plugins), които могат да адаптират платформата на Блогa към един онлайн магазин .

Има  и други платформи за блогове като напр. blogger, blogspot и wordpress.com, всички са добри, но са ограничени и никога това, което пишеш в тях, няма да е твое, пр.: на мен ми закриха един блог в blogspot, след като за Коледа изпратих имейл до всички познати и така загубих всичко.

Най-добре  е да започнеш с wordpress.org, тъй като в wordpress.com  не можеш да оставиш твоите линкове за афилейти и освен това ти слагат чужди реклами.

създаване на блог wordpress.org
създаване на блог wordpress.org стъпка по стъпка

Колко струва един блог, за да изкарвам пари по Интернет?

Това е всичко, което ти трябва, за да си имаш един блог:

 • компютър: моят струва 600 лева
 • хостинг: началната инвестиция е около 1о лева за 3 месеца или 43.20 на  година
 • домейн: zaplataonline.com го купих за 17.46 лева
 • време: на мен нищо не ми струва моето време.
 • интернет вкъщи: намерих една компания, която плащам 8 лева на месец.

Ако си имаш компютър и Интернет, ще ти струва 60,66 лева.

Как да поръчам един хостинг БГ

Блогът zaplataonline.com е в този хостинг, за мен са много добри и никога не съм имал нито един проблем, техническата поддръжка е 24 часа и това е важно и необходимо, ако не разбираш много от тези неща, по- надолу ще видиш защо.

1) Първата стъпка,за да си купим един хостинг е:

И ще се отвори тази страница

Поръчка на хостинг България за да инсталирам един блог
Началната страницата на фирмата за хостинг, с който мога да инсталирам един блог

На тази страница можем да видим две места[box type=“info“]

 • Червената част е да си избереш един домейн: изберете си домейн, който да се помни лесно и колкото по-кратък, по- добре; по-нататък ще направя пост за важните неща при избора на един домейн. Моят домейн е с  .com,  защото беше по -евтин, блогът е на български език и много българи живеят в чужбина, ако искаш да пишеш на английски, недей да купуваш домейн с  .bg :),  но ако го фокусираш за българския пазар .bg,  е супер.
 • Синята част са плановете, които предлагат, аз избрах най-евтиния и за един блог е доста.  Ако идеята обаче е да имаш онлайн магазин или искаш да го използваш за много неща, е по-добре да разгледаш другите планове. При първия план, можеш да инсталираш до 10 блога, ако ти е скъпо,  можеш да го споделиш с някой приятел, не го препоръчвам, но може.[/box]

2) Втората стъпка е да провериш за свободен домейн, след което натисни „поръчай“

Появява се тази страница; домейнът на заплата онлайн беше сбоводен, купих го за 2 години,  за да мога да се оптимизирам и за да ме показва  гоогле. бг.

фирми за домейни в България
Покупка на домейн .com

След като сте готови с домейна, натиснете „ПРОДЪЛЖИ“:

3) Третата стъпка е да си изберем хостинг плана за блога

За моя домейн платих 17.46 лв за 2 години, а за хостинга платих 42.20лв

фирми за домейни в България
Покупка на домейн .com

Изберете си план и натиснете „ПРОДЪЛЖИ“

 * Страница за допълнителни услуги*

Следващото, което се появява, е страница с допълнителни услуги, зависи от намерението ви; ако страницата е за една позната марка или искате един огромен блог за снимки, можете да си купите нещо допълнително.

4) Четвъртата стъпка е да платиш домейна:

За плащане:

Тук, докато приятелката ми спеше, взех дебитната и карта и готово, не препоръчвам да го правите често, защото жените много са сенситивни и се сърдят :)

фирми за домейни в България
Покупка на домейн .com

Натиснете „Плащане“ и се появява страницата, в която трябва да добавите всички данни, след което трябва да си изберете метод на плащане; тази фирма за хостинг има 13 вида на плащане, но за да стане веднага, аз платих с картата.

 5)Получавате номер на поръчката по емейл.

Ще получите два имейла, единият е с номера на поръчката, а с другият  потвърждават,че домейнът е активен, напр.>“Услугата Ултима план – zaplataonline.com e активирана“

Как да инсталирам блог с wordpress в сървъра.

Досега беше лесно, нали?! Всички сме поръчвали по Интернет, но да инсталираме блог в wordpress, как да се справим?

Тази фирма за хостинг позволява да си го нагласиш на езика, на който искаш и когато влизаш в твоя хостинг, ще намериш един много забавен туториал, който без да си даваш сметка ти помага по много лесен начи да си конфигурираш имейлите и да си инсталираш блога с wordpress. Ще се опитам да разкажа два варианта, за да инсталирате блога:

1) Ето го и първият вариант, с който да инсталираш блог с wordpress и да започнеш да пишеш веднага, без да разбираш нищо от това.

За това ви препоръчвам тази фирма, хайде постепенно.

 1. Натискаш тук и ще се отвори твоята електронна поща, след което пишеш един имайл на support(@)icn. bg със следния текст, отворете:

Здравейте,

Направих поръчка номер ХХХ с домейн ХХХХ.com

Бих искал/а да ми инсталирате последната версия на wordpress в този домейн, който съм купил/а.

Инсталирането на wordpress трябва да бъде направо в домейна, а не в директория.

Също така, ми трябва един емейл: ime@moqtdomain.PPP

В очакване съм на линковете и паролите за wordpress и имейл.

Благодаря ви за помощта

Поздрави,

Името

Ако имате някакъв проблем, обадете се на телефон 0.7.00/ 300 *70) (тези символи са, защото има роботи, които събират данни, за да изпращат спам, с тези символи не могат да разберат, че е един телефон и няма да пречат, но вие наберете само цифрите :) ) Ако си стигнал дотук, вече знаеш, нали? Ако искаш да оставиш контакт, е по- добре да използваш символи или да си направиш един файл с paint и да го качиш.

Лесно е, нали?! Aко познавате някой, който иска един блог и един емейл, изпратете му моя туториал и натиснете like във faceвоок [fblike style=“button_count“ showfaces=“false“ width=“450″ verb=“like“ font=“arial“ locale=“bg_BG“]

 2) Втори вариант за инсталиране на блога

Малко ми е трудно да разкажа този вариант, но ще се опитам с цялото си добро намерение. По- нататък ще ви разкажа как получавам пари с този блог и как го правя, но за тези туториали на български, които правя, си го заслужавам :). Айде да продължим с инсталирането на нашия блог.

 1. Отвори емейла, който си получил със заглавие: „Услугата Ултима план – твоятдомаин.PPP  e активиран“
 2. Намери квадратчето, където пише „Достъп до хостинг акаунта Ви преди опресняване на DNS зоните или насочване на Домейн името“
 3. Натисни втория линк
 4. Ще се отвори прозорец, който ще ти поиска „Хостинг потребител и cPanel парола“, това ще го намериш в същото квадратче в мейла.
 5. Когато си вътре, ще се появи помощен панел, който трябва да приемете и да следвате постепенно за конфигурация на имейлите и в същото време ще научите как работи хостинга ви. Ако искате, можете да промените езика, аз си го имам на испански.
 6. Отиди най-долу и ще видиш това.
 7. да отваря един блог
  Инсталиране на wordpress за нашия блог
 8. Натисни върху wordpress, както е показано на снимката, която съм сложил.
 9. Ще се отвори страницата и нагоре ще видите INSTALL, Погледни ↓
 10. Инсталиране на wordpress
  Инсталиране на wordpress България
 11. И сега внимание. Aко искаш блогът да се появява направо в домейна, махни тези букви ––›wp – , ако не ги махнеш ,блогът ще се инсталира на wp.twoqtdomain.PPP
 12. Инсталиране на wordpress
  Инсталиране на блог
 13. Следващата стъпка е да напишеш всички данни, пароли, електронната поща и го инсталираш.
 14. В електронната поща, която сте посочили в стъпка 13, ще получите един емайл с линк към началната страницата, линк на админ панел, парола, потребителското име, с които влизате и може да започнете да пишете.

Пффффф!!!! Малко ме мързеше да сложа всички тези принтскрийн, но най- накрая след като съм дал цялата информация, даже и аз бих могъл да си го инсталирам :) hehe, бъзикам се.

Сега, ако отидеш в началната страница на домейна, който си купил или купила, защото е и за жени, ще видиш твоя блог по подразбиране, без нищо.

Темплейт за моя блог, инсталиране

Сега е време да си инсталираш един хубав темплейт, натисни бържу снимката и погледни всички уеб дизайни.

Натисни тук и избери един дизайн

Ако ти харесва някой темплейт, няма значение дали е платен или неплатен, можеш да го инсталираш веднага. Има темплейти, които стават и за онлайн магазини. Ако познавате някой, който иска един онлайн магазин, направо можете да следвате постепенно всички стъпки и да му продадете един. Не знам за колко може да се продаде един онлайн магазин, но на теб ти струва много малко.

Освен за онлайн магазин, ще намериш темплейти за списания и.т.н… тогава запази този пост във Favorites,.

Първият ми блог беше с неплатен темплейт от wordpress и след като изкарах една седмица с конфигурацията, се получи много зле, копчетата на социалните мрежи се появиха не там, където исках и.т.н.. от тогава използвам темплейтите от тези три места, които са напълно готови, за да започнеш и да пишеш.

За да промениш един темплейт, трябва:

 1. Влез в админ панела на твоя блог „линк от емайла“ с потребителското име и парола
 2. В менюто от дясната страна ще видиш „Aparence“ и натискаш „Temas“
 3. Теми за инсталиране на wordpress
  Инсталиране на теми
 4. Следващата стъпка, натисни install temas (instalar temas):
 5. инсталиране на теми
  Теми за инсталиране на блогове
 6. Kachvane-tema-wordpress
 7. Ако си купил един темплейт, при покупката ще се изтегли един файл, който трябва да го качиш, където пише ¨“Browse“, ще се инсталира  и след това трябва да го активираш там, където на мен ми се появява на испански „Administrar Temas¨(виж картинката нагоре)

Готовоооооо!!!!!  Имаш си блог, който ти позволява да получаваш пари :)

Сега е време да ръчкаш малко вътре и ако има някакъв проблем, погледни тук, има форум, където можеш да намериш отговор на всички въпроси и освен това е на български.

Аз предложа да прочетеш този пост за wordpress и постемено ще можеш да го нагласиш сам.

В Заплата Онлайн също ще намериш полезна информация за да нагласиш блога си аз ти предложа да прочетеш

Ако е било полезна тази информация натиснете +1 в социалните мрежи и така ще стигне на по вече хора.

Моето име е Nico Roca и съм каталунец,
От 2007 Живея в София, научих Български и най- накрая реших да започна да пиша на български, този е моят първи личен Блог на кирилица, (НЕ ОБРЪЩАЙ БНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ)

This Post Has 17 Comments

 1. Браво, на теб, макар че не говориш много добре български си се постарал да обясниш на хората кое – как 🙂 Супер!

 2. Здравей, Нико.
  Казвам се Поля Димитрова и съм от Пловдив. Живея в Барселона от 2009 г.(Av. Meridiana – cerca de La Sagrera), а в Испания като цяло съм от 2002 г.

  След всичко прочетено не мога да се въздържа за да не отправя поздравителен коментар към теб Нико.
  Имам не едно поздравления и дори ще ги номерирам 🙂
  1) За това, че се справяш перфектно (като чужденец) с езика ни. Поклон за писането ти на кирилица!! ( не се притеснявай за грешките. Всичко е разбираемо. Справяш се чудесно)
  2) За идеята ти да разкажеш и помогнеш на интересуващата се аудитория как се прави един блог и ползата от него. За мен лично това е тема, която искам да разработя от преди доста време. Ти ми помогна много с подадените тук уроци, за което искрено съм ти благодарна.
  3) Поздравявам те и за начина ти на подход и комуникация с хората в Интернет пространството – земен, просто човешки. Така трябва да бъде всеки. Някои са по-умни, други не толкова. Някои са по-бързи (в каквото и да е), други не чак толкова. Но всички сме под наименованието Хора ( Човеци ). Ти правиш достъпни хората до себе си. Факт е от изобилния ми коментар. Можех да си го спестя, но не искам. По-скоро искам всичко това да го знаеш и че има хора, които го мислят за теб и оценяват това, което правиш и им даваш. В случая съм аз, но по всяка вероятност не съм единствената.
  И не на последно място искам да те подкрепя, като ти пожелая да се радваш на многобройни успехи, защото ти Нико ги заслужаваш.

  Con sincero respeto Поля Димитрова

  1. Мерси много за коментар Поля.

   Много съм доволен когато се оценява моя работа, мисля че проект Заплата Онлайн е много хубав, защото се опитвам да давам инструменти за да може хората да се раздвижа в Интернет с нещо което им хареса.
   Опитвам се да разказвам всичко много внимателно и много лесно, така хората могат да създават един сайт без да разбират за програмиране.

   От другата страна, преди 3 дена е било 11ти Септември, ходи ли в центъра на Барселона?? 🙂

   Нико

 3. Hola, Nico 🙂
  Gracias por tu respuesta.
  Ще мина на български от респект към аудиторията не владееща испански.
  По повод въпроса ти за скоро отминалия Празник / 11.09.2014 – Не, не можах да отида на место сред празнуващите, но имайки се на предвид булеварда където живея бях съпричастна със събитието виждайки тълпи от хора движещи се със каталунския символен флаг и облечени било в жълто, било в червено да се предвижват пеша към мястото определено за сборното събиране.
  Пожелавам успех на всички желаещи Независимостта на Каталуния, като ги подкрепям с разбиране в тяхната кауза. Честит Празник и на теб Нико, ( та макар и със закъснение )!!!

  С респект – Поля Димитрова

 4. Поздравления за сайта. Наистина има много полезна информация.
  Аз имам един необичаен въпрос към теб.
  Преди години си регистрирах блог в WordPress.com със субдомейн без да съм инсталирала нищо на компютъра, просто за да пробвам. От скоро имам свободно време и почнах да чета за този така да кажа „бизнес“ и реших, че е добра идея и аз да имам собствен блог. Свързах моя блог с фейсбоок, гооъл плюс, твитър и т.н. и написах няколко статии. Регистрирах сайта в Google Webmaster и други подабни неща . Обаче сега се опитвам да инсталирам wordpress но нямам закупен хостинг и не става. Какво да направя да закрия този адрес и да започна всичко от начало или да продължавам да ползвам този домейн. И след като прочетох това>“ Най-добре е да започнеш с wordpress.org, тъй като в wordpress.com не можеш да оставиш твоите линкове за афилейти и освен това ти слагат чужди реклами.“ съвсем се обърках.
  Има ли начин да прехвърлям ДОМЕЙН от wordpress.com към wordpress.org??

  1. Здравей Ани.

   Ще се опитвам да отговарям на всички въпроси, но с сигурност че няма да мога да успея, за това трябва да оставиш друг коментар 🙂

   Поради каквото ми разкажеш започна един блог в WordPress.com и предполагам че домейна си го купила в копчето където пише магазин -> домейн. „никога съм купил един домейн в WordPress.com и не мога да ти кажа как е процедурата за инсталация но тези платформи имат туторяли и са доста интуитивни“ след докато инсталираш домейна, пак ти излизат реклами и сайта е винаги в WordPress.com където е доста ограничен, не можеш да добавиш разширения и така нататък.

   В тези инструкции който си чела, говорим за WordPress.org, това е програма WordPress който се инсталира в един хостинг, в този случаи е ICN, тук домейна си е твоят и можеш да правиш каквото искаш с него, и парите който плащаш за хостинг просто е както един наем на един сербер за да поставиш там сайта ти.

   Ако в старият сайт от WordPress.com имаш много посещения, можеш да го теглиш и да го монтираш в твоят хостинг, после в магазинчето на WordPress.com за една такса 11 Евро годишно, можеш да препратиш всички посещения от старият сайт в новият.

   Остави коментар ако имаш още въпроси.

   Поздрави

   Нико

 5. Здравей Нико. Моят компютър е с Windows, така че предполагам ще трябва да избера „Споделен ASP.NET Хостинг“, а не както теб „Споделен Linux Хостинг“. Това променя ли написаното от теб, от точка „Как да инсталирам блог с wordpress в сървъра“ надолу.

 6. А заплащането на домейн и хостинг на месечни вноски ли е или плащаш наведнъж?

 7. Страхотно и потробно ръководство за това как да се направи блог стъпка по стъпка. Поздравления!!! Браво Нико отдавна следя твоя блог и те аплодирам за справянето с българския и толкова много полезната информация която публикуваш. поздрави от мен и доскоро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Back To Top